Előzetesben a párizsi merényleteken gúnyolódó antiszemita showman

Charlie Koulibaly vagyok – írta a Facebookon Dieudonné, a kameruni származású francia showman, akit letartóztattak a terrorizmus támogatásnak gyanújával. Valls francia miniszterelnök kijelentette: a szólás szabadsága nem jelenti az antiszemitizmus és a rasszizmus szabadságát.

Koulibaly volt a harmadik terrorista Párizsban. Egy kóser boltban ejtett túszokat, akik közül négyet megölt. Tűzharcban végeztek vele a kommandósok. Dieudonné M’Bala M’Bala a “Je suis Charlie” jelszón gúnyolódott. A Charlie Hebdo szatirikus lap nyolc emberét ölte meg a Kouachi testvérpár, akikkel Koulibaly teljes szolidaritást vállalt. Hárommillió példányban jelent meg ma a Charlie Hebdo. Címlapján Mohamed próféta van, amint közli: Je suis Charlie. És azt is, hogy sajnálja…

Dieudonné-nak egyáltalán nem ez az első ilyen ügye. Legutóbb azért indult ellene vizsgálat, mert egy amerikai újságíró kivégzésén gúnyolódott. James Foley-nak a Kalifátusban vágták el a torkát, mert Obama elnök támadást rendelt el az Iszlám Állam ellen.

Dieudonné-t Párizs közelében lévő birtokán vették őrizetbe. Korábban itt házkutatást tartottak, és jelentős összegű dollárt és eurót találtak készpénzben. Emiatt adócsalásért vádat emelték az antiszemita showman ellen. Dieudonné Svájcban él, ahol nyugodtan előadhatja antiszemita vicceit. Franciaországban gondot jelent, hogy a szólás szabadsága miatt miképpen lehet jogi eszközökkel korlátozni a szereplését. Általában ezt úgy oldják meg, hogy ha egy városban fellépést hirdet, akkor ott a polgármester azt betiltja, mondván: a produkció alkalmas arra, hogy megbontsa a közrendet.

Most Valls miniszterelnök a parlamentben új, szigorúbb törvényeket jelentett be, melyekkel hatékonyabban lehet küzdeni a terrorizmus ellen. Manuel Valls ugyanakkor hangsúlyozta: sohasem tiltják be a szólás szabadságát, melynek éppen a nagy francia forradalom volt az első hírnöke Európában. A londoni metrómerényletek után Nagy-Britanniában is szigorítottak a szólásszabadságról szólótörvényen. De a fanatikus iszlamista prédikátorok elítélése így sem megy könnyen. Abu Hamza nyugodtan buzdíthatott a dzsihádra a londoni metrómerényletek után is. Végül kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol életfogytiglanra ítélték a fanatikus prédikátort.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez