Láthatatlan kipa – félős zsidóknak

Férfi-női fodrászszalonjában, Izrael közepén, Rehovotban Salom Kores óvatosan illeszti bele egy fiú hajába legújabb találmányát, a varázskipát. Amit azoknak a zsidóknak készít, akik antiszemita támadásoktól tartanak.

“Az ötlet úgy fél évvel ezelőtt jött” – meséli a fodrász az AFP tudósítójának. “Sok Európában utazgató vendégem van, akik arról beszéltek, hogy erősödtek odaát a zsidóellenes érzelmek. Arra gondoltam, hogy miért ne csinálhatnék egy olyan titkos kipát, amelyik megbújik a hajban?”

Azt mondja: az egyébként tényleg észrevétlen termék lehetővé teszi a félős zsidóknak, hogy úgy titkolják el a vallási hovatartozásukat, hogy közben külsőségekben sem tagadják meg azt. Az alig néhány centi átmérőjű kipák olyanok, mint a kis parókák. Úgy készíti el őket, hogy tökéletesen illeszkedjenek viselőjük hajának vastagságához és színéhez. Egy ilyen kipa, ha műhajból készült, 49 euróba kerül, vagyis pillanatnyilag kicsivel többe 15 ezer forintnál. Ha valódi hajból szeretnénk, akkor sem kell sokkal mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Annak az ára 70 euró, 21 és fél ezer forint.

Persze, azért sokan drágának tarthatják ezt Rehovotban, ahol az antiszemitizmus nem tartozik a mindennapi gondok közé.Két nő szárítja a haját az üzlet előtt, beszélgetésüket néha félbeszakítja a szomszédos katonai támaszponton leszálló izraeli harci gépek zaja. A kipák exportra készülnek. A 48 éves fodrász úgy véli: Európában, ahol valós veszély az antiszemitizmus, szükség lehet rájuk. Hogy honnét fut be a legtöbb megrendelés, az teljesen nyilvánvaló. Kores fekete pólót visel, rajta aranybetűs, francia nyelvű felirat: “La Kippa Magique”. Varázskipa.

Azt mondja, Franciaország mellett Belgiumban is nagy a kereslet. A párizsi mészárlások óta egyre több e-mailben érdeklődnek nála, hogyan rögzítsék a kipát, és a média is felkapta a terméket. Januárban egy iszlamista fegyveres négy zsidót lőtt agyon egy párizsi kóser boltban, két nappal a Charlie Hebdo magazin elleni gyilkos támadás után. Francois Hollande elnök harcot ígért az ellen, amit tűrhetetlenül növekvő antiszemitizmusnak nevezett, miután az adatok azt mutatták, hogy tavaly a duplájára nőtt a zsidók elleni támadások száma.

Kores biztos abban, hogy ilyen körülmények között kelendőek lesznek a kipái. “Persze hogy népszerűek lesznek!” – magyarázza annyira izgatottan, hogy közben véletlenül meghúzza az éppen keze alatt ülő nővendég haját.

A zsidó társadalmat ismerő szakértők azonban már nem olyan biztosak ebben. Azt mondják: a kipa elrejtése okafogyottá teszi a viselését. “A kipahordás lényege… az, hogy megkülönböztesse a zsidókat az úgynevezett gójoktól, vagyis nem zsidóktól. És hogy a különbség nyilvánvaló legyen úgy maguk, mint a külvilág előtt” – mondja az AFP-nek a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, Gideon Aran. Aki szerint az olyan esetekben, amikor a zsidók megpróbálják elrejteni zsidó voltukat, külföldön kipa helyett inkább baseball sapkát öltenek. Így nem lógnak ki a tömegből. Vagy egyszerűen csak leveszik a kipát. Bárhogy is, “nincs parancs, nincs említés a Tórában arról, hogy a zsidóknak fejfedőt kellene viselniük” – mondja Aran. Ez “egyfajta szokás, ami aztán kötelezővé vált a generációk során… különösen a zsidó ortodoxia terjedése óta, úgy 200 évvel ezelőtt”.

Tamar El Or professzor, szintén a Héber egyetemről, ugyancsak kételkedik a varázskipa esetleges sikerében. Azt mondja: nyilvánvalóan felmerült itt egy új lehetőség, valakinek volt egy ötlete, és megpróbál pénzt csinálni belőle. De ő nem hiszi, hogy milliomos lesz ebből.

Kores nem hajlandó elárulni, hogyan is megy a bolt, a vevők és a biznisz védelmére hivatkozik. Azt mondja: ugyanolyan titkos ez, mint a kipái.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez