Félmillió afgán menekültnek hosszabbította meg a vízumát Irán

Iránban legalább egy millió afgán menekült él, akik a rossz biztonsági helyzet miatt menekültek a perzsa államba, sokan még 1978-ban, a szovjet invázió elől. Teherán számára nem csak anyagi terhet, hanem biztonságpolitikai kockázatokat is jelentenek a menekültek. Ugyanakkor az iráni hatóságok tudják, hogy sokkal nagyobb veszélyben lennének az afgánok, ha hazatérnének, ezért inkább meghosszabbították az ideiglenes vízumaikat.  

Teherán belegyezett abba, hogy meghosszabbítja félmillió afgán menekült ideiglenes vízumát: legalább hat hónapra, de szükség esetén ennél is tovább. A döntés hátterében az áll, hogy az afgán kormány már hónapokkal ezelőtt megkérte az iráni vezetést: ne engedje, hogy a menekültek visszatérjenek a kevéssé biztonságos közép-ázsiai országba. Egyrészt azért, mert így nem eshetnek áldozatuál a különböző militáns csoportok támadásainak, másrészt pedig nem csatlakoznak esetleg valamely iszlamista szervezethez a jobb élet reményében.

Az elmúlt években gyakran előfordult, hogy az afgán-iráni határon menekültek tízezrei vártak arra, hogy belépjenek a perzsa ország területére, de ezt a határőrség – a megfelelő dokumentumok hiányában – elutasította. Ezért nem egyszer megtörtént,  hogy a határ közelében sebtében kialakított menekülttáborokat szélsőséges tálibok támadták meg. Az afgán kormányzati források szerint most is legalább 760 000 afgán vár arra, hogy átjusson Iránba. 

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez