Új-Zéland a prostik paradicsoma

A világ többi részéhez képest aranyélete van az új-zélandi prostituáltaknak. Mivel a dolog teljesen legális, így szerződést írnak a hölgyeknek, hetente fizetik őket és főnökeik számára az a legfontosabb, hogy dolgozóik elégedettek legyenek munkájukkal. Sőt még társadalombiztosítás is jár a legtöbb országban illegális karrier mellé.

Mindez pedig egy 2003-as, a prostitúcióról rendelkező törvénynek köszönhető, ami dekriminalizálta az ágazatot. A munkát űző hölgyeknek lehetőségük lett arra, hogy bordélyházakban vagy akár otthon dolgozzanak.

Új-Zélandon megtalálható mindenféle szolgáltatás, az olcsóbbaktól kezdve, egészen az exklúzív “barátnő élményig”.

Rengeteget javít a szexmunkások életkörülményein is a különleges törvénykezés, hiszen sokkal biztonságosabb így a munkavégzés, illetve az egészségügyi szempontok sincsenek elhanyagolva, mint a több országban, ahol illegalitásban működik a prostitúció. Amennyiben gond van egy ügyféllel, nyugodtan fordulhatunk a rendőrséghez, akik készségesen segítenek. Ha esetleg nem akar fizetni a delikvens, akkor pedig elkísérik a legközelebbi automatáig.

Ausztráliában azonban nem ennyire fényes a helyzet. Az országban csupán egyetlen tartományban legális a prostitúció, bár még itt, Új-Dél-Walesben is nagyon szigorúan van szabályozva.
Janelle Fawkes, a Scarlett Alliance Sex Workers Association-tól elmondta, ideje, hogy a világ többi része is hasonló belátásra térjen. A szexiparban dolgozók számára ugyanis a dekriminalizáció az egyetlen olyan megoldás, ami megfelelő egészségügyi ellátást, védelmet és az alapvető emberi jogok betártását tudja biztosítani.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez