Afrikát fenyegeti az El Niño

Két tudományos kutatóhely is azzal számol, hogy az idén komoly károkat okozhat az El Niño jelenség. A Száhel-övezet mellett a szub-szaharai területek vannak veszélyben.

Az El Niño valószínűsíthetően már júniusban érzékelhető lesz – állapították meg a jelenséget kutató szakemberek. A Met Office Hadley Centre tudósai a Guardian cikke szerint a Száhel-övezetben várható pusztítást kettős negatív hatás kialakulásának tudják be, szárazság és éhínség szedhet nagy számban áldozatokat.  Fordított passzátszelek alakulnak ki a csendes-óceáni térségben, ennek vízmelegítő hatása a bajok fő okozója. A jelenség 2-7 éves ciklusokban alakul ki és az időjárás-változás komoly károkat okozhat sokfelé a világban.  Most Nyugat-Afrikában a szárazság kezd olyan méreteket ölteni, mint amilyen az 1972-es esztendőben volt, áldozatok sokaságát követelve a Száhel-övezetben.

Adam Scaife, a Met Office Hadley Centre professzora azt állítja, hogy már megint elindult a szárazság a térségben, az El Niño kettős negatív hatása bizonyosan bekövetkezik. Már a múlt évben is 300-400 ezer, a Száhel-övezetben élő ember élelmiszerellátása vált teljesen bizonytalanná az időjárási feltételek romlása miatt. Az idei esős évszakban pedig tovább csökkent a víz mennyisége, ami azt is jelenti, hogy a növénytermesztés súlyos gondoknak néz elébe a szub-szaharai területeken is, így Észak-Nigériában, Nigerben, Csádban, Maliban, Szenegálban és még Mauritánia északi térségeiben is.

Adam Scaife e napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati Csendes-óceánon már erős keleti szelektől származó impulzusokat tapasztaltak a szakértők, ez sajnos nagyobb bizonyossággal vetíti előre az El Niño jelenséget is. Egy másik tudományos műhely is tett hasonló észrevételeket: Eric Guilyardinek, a Department of Meteorology University of Reading professzorának nyilatkozata szerint a felmelegedés az óceánon lényegesen magasabb, mint az eddigi legmagasabbnak számító 1997-1998-as El-Niño idején volt. Bár ez még önmagában nem garancia a szélsőséges viszonyok kialakulására. Az tagadhatatlan, hogy a kockázat jóval nagyobb. Fotó:AFP

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez