Az Amazon beadta a derekát

Európai siker: az amerikai Amazon már nemcsak Luxemburgban fizet adót. A jövőben az internetes kereskedő óriás nemcsak európai központjában, Luxemburgban, hanem minden tagállamban fizet majd adót. Az Európai Unió vizsgálta azt a szerződést, melyet az Amazon Luxemburggal kötött még 2003-ban.

A szerződés szerint az amerikai internetes cég csakis Luxemburgban fizetett adót az Európai Unióban, mert ott van a székhelye. Luxemburgban nagyon alacsony a társasági adó, ezért kedveli ezt a miniállamot oly sok multi cég. A brüsszeli vizsgálat nyomán az Amazon úgy döntött: négy államban a helyszínen fizet adót. Angliában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Mi van a többi uniós tagállammal? Az Amazon fokozatosan ott is áttér a helyszíni adózásra- mondják az amerikai cég luxemburgi központjában.

Követik-e mások is az Amazon példáját? A brüsszeli eljárás nemcsak az internetes kereskedő cég ellen folyt, hanem az Apple, a Starbuck és a FiAT ellen is. Vajon ők is áttérnek-e a nemzeti adózásra a luxemburgiról? És mi van azokkal a nagy multi cégekkel, melyek Írországban vannak bejegyezve, ahol szintén igen alacsony a társasági adó? Ilyen például a Google vagy a Facebook. Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei árgus szemekkel figyelik a fejleményeket, hiszen nagy pénzekről van szó. Nem véletlen, hogy az egy főre jutó GDP Luxemburgban messze a legmagasabb az Európai Unióban. Az Amazon döntése nyomán kevesebb jut majd Luxemburgnak, de több a tagállamoknak, melyekben a deficit elleni harcban minden új adózó főnyereménynek számít, hiszen így kevesebb adót kell kérniük a saját polgáraiktól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez