Nem vezethetnek tankot a nők az izraeli hadseregben

Annak ellenére, hogy a legtöbb felmérés szerint az elmúlt években jelentősen megugrott a katonai szolgálatot teljesítő nők száma, még mindig vannak olyan haderőnemek, ahol tiltják a nők felvételét.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) már hónapokkal ezelőtt nekifogott egy érdekes kutatásnak és tesztnek: azt vizsgálták, hogy az izraeli katonanők mennyire alkalmasak – mind fizikailag, mind szellemileg – szolgálatot teljesíteni a különböző haderőnemekben és területeken, így a légierőnél, a pilóta nélküli gépek (drónok) irányításánál, a haditengerészetnél és a különleges alakulatoknál. A jelentés megemlítette, hogy például a tüzérségi egységekhez, az utász és műszaki alakulatokhoz, a felderítéshez és a kiképzéshez is lehetne használni a női katonákat, mivel ezeken a területeken alig képviseltették magukat, pedig a kutatás szerint kitűnően alkalmasak lennének ezekre a feladatokra. Ugyanakkor a páncélosoknál rendkívül negatív értékeléseket kaptak  “százból egy nő alkalmas” arra, hogy nehézpáncélost vezessen, vagy parancsoljon a legénységnek.

” Egy nő a tankban  több kárt csinált, mint hasznot” – mondta egy név nélküli forrás a felmérést közlő Ynet.newsnak.. A jelentés szerint a legtöbb nő fizikai képességeit meghaladta egy harckocsi vezetése, a “töltő szerep” (aki a különböző lőszereket kezeli és belehelyezi a lövegben) nagyon erős fizikumot és állóképességet kíván, vagy a parancsnoki poszt, mivel nem biztos, hogy a legénység többi férfitagja követné az utasításokat.

Ráadásul a jelentés előhozta, hogy elsősorban nem fizikai, hanem pszichikai okai vannak a tiltásnak. A kutatók szerint a “bezártság egy tankban ugyanolyan érzést kelt, mint a tengeralattjárókban”. És akárcsak ez utóbbi esetben a nő jelenléte csak a viták, feszültségek és konfliktusok gócpontja lenne, ami ha felszínre törne egy csata kellős közepén, akkor az végzetes lenne nemcsak a páncélos, hanem akár az egész hadművelet számára is. A gyakran napokig tartó bevetéseken nem biztosíthatóak a nők számára olyan körülmények, amelyek a privát szférát tiszteletben tartják. Sőt, egyes pszichológusok szerint a bezártság csak megnövelné a szexuális zaklatások, a verbális bántalmazások, de akár a nemi erőszak számát az IDF-ben. Így is 2013-ban Knesszetnek küldött jelentés – miszerint 2013-ban ötszázhatvanegy katonanőt ért szexuális zaklatás az Izraeli Védelmi Erőkben – hullámai még mindig nem csillapodtak le rendesen a közel-keleti országban.

Ehelyett a szakértők és az IDF vezetői inkább azt javasolják, hogy azok a katonanők, akik mindenáron a páncélos haderőnemben szeretnének tovább szolgálni,inkább hadmérnökként dolgozzanak. Külön női utász alakulatokat hoznának létre és olyan járműveket kezelnének, mint a páncélozott D9 buldózer. Ez utóbbiban szintén ketten dolgoznak, egy operátor és egy parancsnok,és akár egy hetet is eltölthetnek összezárva kettesben. Nem kell nagy fizikai erőlét, hiszen a karokat elektronikusan mozgatják, ezenfelül kevesebb veszélynek lennének kitéve, mintha a frontvonalon szolgálnának egy páncélosban.

3-image

Ugyanakkor sokan kétségbe vonják a kutatás páncélos hadviseléséről szóló részét. Egy korábbi zászlóalj parancsnok a Haaretznek elmondta, hogy a hadsereg felvehet nőket ilyen feladatokra is, szerinte a harckocsiban lövészként és vezetőként egyaránt megállják a helyüket. Ugyanígy működhetnek vegyes egységek a légierőnél és a szárazföldi alakulatoknál is. Az Egyesült Államokban, Németországban és Ausztráliában például nők is szolgálhatnak a harckocsikban és nincs hír arról, hogy komoly incidensek vagy atrocitások történtek volna. Sőt, a nők harci értékével sincs baj a páncélos járművekben: Szíriában például az Aszadhoz-hű Köztársasági Gárdájában is szolgálnak “tankos nők“,akik az ellenőrzőpontoknál és a nagyobb városok (Damaszkusz,Tartusz) mentén állomásoznak.

2013 és 2015 között 30 százalékkal nőtt a vallásos női tisztek száma, míg a harcoló alakulatoknál 75 százalékkal, s ezek között 3810-an a zsidó ultraortodox közösséghez tartoznak.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez