Szexuális zaklatások az Izraeli Védelmi Erőkben

Nagy vihart kavart Rachel Tevet-Wiesel dandártábornok asszony jelentése a Knesszetben: 2013-ban ötszázhatvanegy katonanőt ért szexuális zaklatás az Izraeli Védelmi Erőkben. Ez egy olyan problémára világított rá, amellyel eddig az izraeli hadvezetés nem törődött.

“Ha napi szintre bontjuk le az esetek számát, akkor két szexuális zaklatás jut egy napra. Csak a február 2-án nyolc nő tett feljelentést.” – számolt be kedden az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nőügyi tanácsadója – Rachel Tevet-Wiesel – a Knesszetben az Esélyegyenlőségi Bizottság tett éves jelentésben majd folytatta:

“Az esetek negyvenkilenc százaléka fizikai bántalmazás, negyvenhét százaléka verbális zaklatás, s négy százaléka végződött nemi erőszakkal.”

Tevet-Wiesel dandártábornok külön felhívta a figyelmet, hogy a beszámolója csak a bejelentett esetekről szól. A valós adatok ennél jóval magasabbak lehetnek, de a félelem és a megalázottság miatt csupán a nők kis százaléka fordul a feletteseihez. Ez azért van, mert a parancsnokaik több mint kilencven százaléka férfi.

Nincsenek jobb helyzetben a nem egyenruhás nők sem: “A hadsereg kötelékében szolgálatot teljesítő nőkön kívül, a civil oldalról is érkezett még további háromszázhatvankilenc feljelentés, mert zaklatta őket egy izraeli katona.” Az izraeli katonai vezetés egyelőre nem kommentálta a dandártábornok szavait. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez