Dubaj Szelíd Kemény motorosai

Vajon mi a legjobb módszer a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák leküzdéséhez az arab világban? Egy dubaji motoros társaság szerint a Harley-Davidsonra felpattanó és az emírségi utakon száguldó női motorosok.

Dana Adam (ez csupán álnév, a nő nem akar bajba kerülni) eddig nem engedhette meg magának, hogy saját motorkerékpárt vezessen. Egy jemeni szunnita faluban nőt fel, a családja rendkívül konzervatív nézeteket vallott és néha  megbüntették azért, mert álmodozott a motorvezetésről. Viszont most, hogy már felnőtt, elhagyta Jement, hogy megvalósítsa a legnagyobb álmát.

Ami Dubajban teljesült. És nemcsak az övé. Több más muszlim ország – Marokkó, Libanon, Irán, de még Szaúd-Arábia és Pakisztán – női motorosai is idejöttek, és rendszeresen végigmotorozták az Emírségeket. „Mind, egytől egyig erős személyiségek. Nem maradtak volna a háttérben, felvállalták a kockázatokat. Ők aztán leszámolnak az arab nőkkel kapcsolatos klisékkel” – nyilatkozta a PRI-nek Dana.

rider4

Azt is elmesélte, hogy a Dubajban működő Harley-Davidson közösség nagyon szoros és összetartó társaság. A férfi motorosok teljes jogú tagnak tartják a nőket, és megvédik őket – az interneten vagy akár az utcán – az esetleges támadásoktól. Többnyire vegyes csapatban járnak motorozni, ha esetleg valami komolyabb támadásra kerülne sor, így a férfiak meg tudják védeni a nőket. Egy családot alkotnak. A tagok Oroszországból, Németországból, Brazíliából és az arab országokból származnak, de nem engedik, hogy a politika megbontsa őket. Egész évben hódolnak a szenvedélyüknek. Nyáron mindig kora hajnalban indulnak útnak, mielőtt még túl meleg lenne, de erre is megtalálták a megoldást: a “jégdzsekit”. Ez azt jelenti, hogy a motor hűtőtáskájában tartják a kabátot, jégkockákkal bélelik ki, így az a nagy melegben is hidegen tartja őket pár órán át.

rider1edit

„Ezeket a nőket nem lehet távol tartani a Harley-Davidsonoktól és az utaktól. Amikor motorozunk, olyan, mintha mi uralnánk a világot” – fejezte be Dana, aki szerint ennél jobb módszer nincs is arra, hogy az arab országokban leszámoljanak a sztereotípiákkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez