Cigitilalom Pekingben

Június elsejétől tilos rágyújtani a zárt, nyilvános területeken a kínai fővárosban. Reklámozni sem szabad a cigarettát annak az országnak a fővárosában, ahol több mint 300 millió dohányos él, és ezek fele szabályosan nikotinfüggő.

200 jüant, vagyis mintegy 30 dollárt fizet mindenki, aki megszegi a dohányzási tilalmat Pekingben. A városi férfiak közül szinte mindenki dohányzik Kínában, ahol nagyon olcsó a cigaretta. A világon minden harmadik cigarettát a Mennyei-Birodalom polgárai szívják el. Az állami költségvetés körülbelül 10%-át az állami dohánycég fedezi. A China National Tobacco Corporation messze a világ legnagyobb ilyen vállalkozása: üzleti forgalma a háromszorosa a második helyezett Philip Morrisénak.

Ezentúl reklámozni sem szabad a dohányzást Pekingben: 10 ezer jüant, vagyis 1500 dollárt fizet az a cég, mely ezt a tilalmat megszegi. Ez komoly érvágás mindenkinek: a kínai államot is nagy veszteség éri. Ráadásul politikai szempontból is kockázatos a döntés, mely minden bizonnyal igen népszerűtlen lesz nemcsak Pekingben, de egész Kínában. Papíron különben már 2011 óta volt dohányzási tilalom Kínában a nyilvános helyeken- ezt még a WHO kérte miután látta a borzasztóan rossz adatokat a tüdőrákos megbetegedésekről, de nemigen vették komolyan. Most viszont a hatóságok fogadkoznak: Peking ezen a téren is felzárkózik a fejlett világhoz. A húszmilliós nagyvárosban különben is alig lehet levegőt venni, ezért a dohányzási tilalom biztos üdvös lesz az ott élők egészsége szempontjából. A Mennyei-Birodalom nem pekingi polgárai most mind a fővárosra néznek, mert tudják: ha a kísérlet sikeres lesz, akkor jön a cigitilalom egész Kínában.

(Fotó:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez