Guatemalai vadászat amerikai módra

Onésimo Marcelino López 15 évesen érkezett Guatemalából az Egyesült Államokba, és ott kezdte, ahol a mesében az amerikai álom kezdődik: egy étteremben mosogatott heti hét napon át. Most, 18 évesen egy koporsóban útban van hazafelé.

 

Reggelente úgy indult munkába, hogy nyomott egy puszit a most kétéves Melisa orcájára és megígérte neki, hogy mire nagy lesz, ő fogja majd  iskoláztatni. Onésimo nővére, Melisa anyja könnyek között meséli annak az április 17-i napnak a történetét, amikor az amerikai fiúk elmentek guatemalai vadászatra….

Azon a szombat hajnalon a környéken lakók verekedés zaját hallották az utca felől, majd egy ajtó csapódásáét és futásét… Egy csapat 17-18 éves amerikai fiú azon az éjjelen unalmában elindult guatemalaiakra vadászni – mint később az egyik tettes bevallotta a rendőrségen -, és Onésimo szerencsétlenségére vele találkoztak. Az áldozatot származása miatt választották ki, a motívum pedig az etnikai gyűlölet volt – mondja a rendőrség szóvivője. Azóta Florida latinok lakta negyedein eluralkodott a félelem: úgy vadásznak ránk, mint az állatokra – mondja egy asszony. Talán mi nem vagyunk emberek?

Onésimo 15 évesen utazott egyedül az Egyesült Államokba, szárazföldön – megúszva az út minden buktatóját. Mexikón keresztül 4000 kilométert tett meg, magányosan, hogy eljusson oda, ahová négy testvére évekkel korábban emigrált.

A negyed, ahol Floridában laknak, a Jupiter nevet viseli – ott él a guatemalai emigránsok egy nagyobb csoportja. Már korábban is találkoztak a “Guat hunting” kifejezéssel, de most derült ki számukra igazán, mit is rejt ez a szópár.  A negyedben eddig is rendszeresen támadtak meg guatemalaiakat – különösen azokon a napokon, amikor fizetést kaptak. Nem ritkán feldúlták a házaikat, elvitték szerény javaikat  – gyilkosság azonban eddig nem történt. Mivel sok az illegális bevándorló, az ,,indocumentados” jobban ki vannak téve a rablásoknak, ugyanis kevesen mernek elmenni a rendőrségre és feljelentést tenni – hiszen nincsenek papírjaik.

Azt, hogy mennyire gyakoriak a támadások, rablások, csak sejteni lehet. A gyilkosság azonban más dolog: erre már oda kell figyelni – mondja a helyi rendőrség munkatársa. Az eset nyomán gyűlést szerveztek a negyedben és arra buzdították a  latinokat, ne féljenek feljelentést tenni, ne hallgassák el az őket ért támadásokat. Még akkor sem, ha a papírjaik nincsenek rendben….

 

foto: getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez