Amerikában is hódítanak a dizájnerdrogok

Csupán néhány éve kezdődött a dizájnerdrogok térhódítása. Azóta pedig az egész világon egyre növekvő problémát jelentenek. A klasszikus szerekkel szemben, a dizájnerdrogokról nincsenek longitudinális kutatások, ezáltal tisztázatlan a hosszú távú hatásuk. Ráadásul nehéz a szabályozásuk és végtelenül olcsó az előállításuk. Így aztán hamar beférkőztek az ismert anyagok helyére.

Floridában jelenleg Spice, azaz Fűszer néven fut egy szintetikus marihuánának csúfolt anyag. A pontos összetétel ismeretlen, hiszen a betiltások ellen úgy védekeznek a készítők, hogy állandóan apró változtatásokat eszközölnek a kémiai felépítésében.

Az alábbi videókon látszik, milyen állapotba lehet tőle kerülni. Sőt, állítólag magas a túladagolások és a halálesetek száma is. Kétségtelen, hogy a drogok elleni erős tiltás és a büntetésen alapuló szabályozás vezetett a dizájnerdrogok elterjedéséhez. Ugyanis láthatóan egyetlen cél lebeg a készítők szeme előtt: a jogi kiskapukat kihasználva legálisan eladható szerek készítése, bármilyen áron.

A függőségnek, a túlzott drogfogyasztásnak nem elsősorban az anyag, hanem annak a nem megfelelő használata az oka. Azonban, ahogy az agresszív és a modern kutatással szembemenő, büntetésen alapuló szabályozás milliókat zár börtönbe és taszít még mélyebbre a kilátástalanságba, úgy bukkannak fel a törvényeket megkerülő kábítószerek.

Itt már valóban mérgező hatású anyagokról van szó, amelyek nem rendelkeznek megfelelő felhasználással.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez