Életfogytiglan a türkmén elnöknek?

Nem lesz már óvatos reformer Gurbanguli Berdimuhamedov, sugallják az elmúlt időszak lépései. Végtelen elnökséget biztosítanának neki a legújabb alkotmánymódosítási tervek.

A jelenlegi türkmén törvények alapján a most 57 éves Gurbanguli Berdimuhamedov legfeljebb 2032-ig lehetne a közép-ázsiai ország államfője.

Alig egy hete jelentette be azonban a türkmén parlament szóvivője, Akja Nurberdieva, hogy az Alkotmányügyi Bizottság két javaslatot vizsgál az elnöki hivatal időtartamával kapcsolatban. Az egyik megszüntetné az elnökjelöltek 70 éves korhatárát, a másik ötről hét évre emelné az elnöki ciklust. Az alkotmánymódosításról a bizottság feje dönt, aki nem más, mint maga az államfő.

A különböző nemzetközi szervezetek jelentéseiből már tudtuk, hogy Türkmenisztán a világ egyik legelzártabb diktatúrája. Berdimuhamedov elnök eddig azonban igyekezett valamiféle lassú reformer látszatát kelteni. Nem volt ez nagyon nehéz, ha összehasonlítjuk a nyíltan despota Szaparmurat Nyijazovval, azaz „Minden türkmének atyjával”. Elnöksége kilencedik évében viszont egyre nagyobb teret kap Berdimuhamedov személyi kultusza. Hogy ez meddig nő, egyelőre senki nem tudja.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez