Minél gyengébb a hatalom, annál erősebb a személyi kultusz

Amikor „Minden türkmének atyja”, Szaparmurat Nyijazov 2006-ban meghalt, utóda, Gurbanguli Berdimuhamedov lassú reformokat ígért a világ egyik legelzártabb diktatúrájában. A terv nem jött be, tegnap óta 21 méteres emlékműve uralja Asgabat központját. A személyi kultusz erősödését biztonságpolitikai okokkal magyarázza a szakértő.

Lefokozták Türkménbasi 75 méteres talapzaton álló 15 méteres aranyszobrát. Asgabat központjából a város perifériájára száműzte Berdimhamedov elnök még 2010-ben. Sőt az előd mindenhol trónoló képmását, műveit is fokozatosan kivonta a forgalomból. Nem sokáig maradtak azonban bálvány nélkül a türkmének.

Asgabat ünnepén (május 25.) ugyanis felavatták Berdimuhamedov 15 méteres talapzaton álló 6 méteres, 24 karátos arannyal bevont szobrát (Arkadag=Védelmező) a város központjában. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint fehér léggömböket eregetett és galambokat röptetett az ünneplő ifjúság. Maga az elnök nem volt jelen.

Türkménbasi szobra még az eredeti helyén, 2008.07.04. (Europress/AFP)
Türkménbasi szobra még az eredeti helyén, 2008.07.04. (Europress/AFP)

Az emlékműállítás ötletét három éve vetette fel Szaragt Babajev szobrász. Az elnök tavaly júliusban engedélyezte a külügyminiszter, Rasid Meredov kérésére. Akkor meg is kezdődött az önkéntes gyűjtés. A társadalom minden rétege hozzájárult a költségekhez. A munkavállalók fizetésükből, a nyugdíjasok ellátmányukból adakoztak.

Az áthelyezés közben Türkménbasi szobra, 2010.08.26. (Europress/AFP)
Az áthelyezés közben Türkménbasi szobra, 2010.08.26. (Europress/AFP)

Miközben a nemzetközi szervezetek különböző listáin (szólásszabadság, emberi jogok tiszteletben tartása, stb.) ma is sereghajtó a közép-ázsiai állam, az utóbbi években egyre nagyobb gazdasági szerephez jut a világ negyedik legnagyobb gáztulajdonosaként. Többször cikkeztek már a türkmén rendszer esetleges demokratizálásáról, hogy Kínán kívül is legyen kinek eladni a nyersanyagot.

Új helyén Türkménbasi szobra, 2011.12.12. (Europress/AFP)
Új helyén Türkménbasi szobra, 2011.12.12. (Europress/AFP)

Az inkább csak látszatpróbálkozásoknak nyíltan ellentmond a mostani szoboravatás. Vajon miért választotta a lassú reformok helyett mégis csak a totális személyi kultuszt Berdimuhamedov? A kérdésre az Orosz Tudományos Akadémia Keletkutató Intézetének munkatársa, Sohrat Kadirov válaszolt a Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap mai cikkében. Szerinte minél gyengébb a hatalom, annál erősebb a személyi kultusz. Azt sem tartja véletlennek, hogy három év után éppen most valósult meg a projekt: a szomszédos tálib fenyegetés miatt egységbe kell kovácsolni a nemzetet. Az afgán-türkmén határon növekvő fundamentalista veszély miatt már az Egyesült Államoktól is kért katonai segítséget Türkmenisztán.

Kép: A Védelmező szobra Asgabatban, 2015.05.25. (Europress/AFP)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez