Faluavatás türkmén módra – videó

„Üdvözöljük önt, hazánk atyja! Melegsége feltüzel bennünket! Isten hozta falunkban!” – köszöntötték elnöküket a türkmén gyerekek az új falu, Berkarar Zaman átadásán. A currenttime.tv megnézte, mi történt az ünnepség után.

A nap és a szél uralta Berkarar Zaman területét évszázadokon át. Július 8-án azonban maga a türkmén elnök, Gurbanguli Berdimuhamedov avatta fel a falut – áradozott még aznap az állami türkmén hírügynökség.

A rendkívül hosszú beszámoló leírja, hogy az Üzbegisztánnal határos Lebap megyében évek óta folyik a modernizáció. Az újonnan átadott Berkarar Zamanban 600 háztartást látnak el a legfantasztikusabb szolgáltatásokkal.

A falu szalagját maga Gurbanguli Berdimuhamedov vágta át. Majd gyerekeket kézen fogva sétált végig a szőnyegekkel takart járdákon. Megtekintette a házakat, a finomságoktól roskadozó piacot, az énekesek és a mutatványosok műsorait.

A fantasztikus ünnepség után visszatért a helyszínre a currenttime.tv (az objektív tájékoztatásra két éve felesküdött nemzetközi projekt a Szabad Európa Rádióhoz és az Amerika Hangjához is kapcsolódik). Videójában látható, mennyire kihalt az új falu, miután az elnök kitette onnan a lábát. Még a névtáblát is leszedték.

Türkmenisztán előkelő helyen áll a világ diktatúráinak listáján. Miközben a nemzetközi szervezetek rendszeresen szót emelnek a türkmenisztáni emberi jogi túlkapások ellen, itt található a világ negyedik legnagyobb gázkészlete. Bár gazdaságilag egyre jobban felértékelődik a világban betöltött szerepe a közép-ázsiai államnak, a lakosság jelentős része ebből aligha érzékel valamit.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez