Etnikai tisztogatást végeznek a Nyugattal szövetséges kurd milíciák?

Az Iszlám Állam terrorcsoport felbukkanása óta ezrével menekültek el arab civilek Szíria északnyugati részéről. Azonban nem mindig a szélsőséges fanatikusok miatt kellett elhagyniuk az otthonaikat: állítólag a kurd milíciák is elkergették őket a saját házukból.

Szemtanúk beszámolói és az emberi jogi szervezetek név nélkül nyilatkozó forrásai szerint a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) egységei, akik a Nyugat legszorosabb szövetségesei az Iszlám Állam ellen vívott harcban, több száz arab családot űztek el a falvakból, Szíria északnyugati részéről – síitákat és szunnitákat egyaránt. Az erről szóló cikket először a The Times közölte, de a hírt később más médiaforrás is megerősítette. Eszerint fél éve tart „az etnikailag egységes kurd területek létrehozása”, és ennek során több mint 10 000 arab menekült el a YPG által uralt területekről.

„A milíciák először kifosztották a házakat, majd felgyújtották a falvakat”– nyilatkozta a The Timesnak Mohammed Szalih al-Kati arab lakos, akit még decemberben üldöztek el a falujából. Azt mondja, ismerte az egyik kilakoltatót, aki a szomszédos faluból származik. „Lelőjük a gyerekeiteket és titeket is, ha nem mentek el” – fenyegette meg őket. A kurd milíciák olyan feliratokat festettek fel a házak falára, hogy „A YPG nem felejt, nem bocsát meg”. Ezzel arra utaltak, hogy az ISIS számtalan atrocitást hajtott végre a kurdok ellen. És néhányan úgy gondolják, akárcsak az iraki Szindzsár-hegy környékén a jezidi milíciák,  hogy  a helyi arabok ebben segítő kezet nyújtottak a terrorista szervezetnek.

Egy másik menekült arról számolt be, hogy őt és hat gyermekét a múlt héten üldözték el ar-Razzaza faluból. Előtte a milícia többször azzal fenyegette meg a falusiakat, hogy ágyúzni fogják őket, ha nem menekülnek el. Végül kocsikkal jöttek a kurdok, és fegyverrel kényszerítették a lakosokat az otthonaik elhagyására.

A több mint négy éve tartó szíriai háború alatt az arab ország északnyugati területei gyakran cseréltek gazdát: a szíriai kormányerők, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA), az Iszlám Állam és a kurdok fennhatósága alá is tartoztak már az itt élők. Az elűzetésük hátterében nemcsak a vérbosszú és a megtorlás állhat: egy etnikailag homogén kurd területek létrehozása is, amit sokkal könnyebb lenne megvédeni az ISIS támadásaitól. A terrorszervezet legyőzése után pedig egy etnikailag egységes területen könnyebb lenne kikiáltani a független kurd államot.

Egyelőre a YPG vezetése vagy a kurd pártok nem kommentálták az információkat. Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy ilyen atrocitásokról érkeznek hírek: a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja a múlt hónapban tette közzé, hogy Kobane környékén a YPG alakulatok húsz arab civilt végeztek ki, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek a terroristákkal. Ezenfelül arabokat üldöztek el a falvaikból, majd felgyújtották a házaikat és ledózerolták a romokat. Most, pénteken a kurdok újabb „felszabadító hadjáratba” kezdtek, melynek célja az, hogy al-Hasakah provinciából kiűzzék az ISIS erőit.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez