Egész falvakat töröltek el a Föld színéről Szíriában a kurdok

Elüldözték az embereket, a házaikat pedig lerombolták – állítja az Amnesty International, és háborús bűnökről beszél.

A nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében az áll, hogy a kurd Népi Védelmi Egységek (YPG) Észak-Szíriában leradíroztak a térképről több falut, amelyet az Iszlám Államtól foglaltak el. A jelek szerint azért, mert így torolták meg a lakosok rokonszenvét vagy éppen együttműködését az iszlamista szervezettel. Az YPG kulcsszövetségese az Egyesült Államoknak az ISIS elleni harcban, a Washington vezette koalíció légicsapásokkal és fegyverekkel támogatta, hogy ki tudja űzni az iszlamistákat Észak-Szíria jelentős részéből.

Az Amnesty “aggasztó erőszakot” emleget, amit a Kurd Autonóm Adminisztráció falvaiban és városaiban követett el a kurd milícia Haszakeh és Rakka tartományokban. Husszeinija falu egyik lakója arról számolt be neki, hogy kirángatták őket a házaikból, aztán az épületeket felgyújtották. Buldózereket is hoztak, azokkal fejezték be a pusztítást. Házról házra, amíg a faluból semmi nem maradt.

Ezt műhold-felvételek is alátámasztják – áll a jelentésben. 2014 júniusában még 225 épület állt a településen, ebből mára 14 maradt. Pontosabban idén júniusra. A Szuluktól délre fekvő falvak lakói pedig arról beszéltek a jogvédő szervezet munkatársainak, hogy az Iszlám Állam támogatásával vádolták meg őket, és azzal fenyegetőztek, hogy lelövik azt, aki nem hajlandó elmenni. Azt mondták, maroknyi falusi tényleg együttműködött az ISIS-szel, de a többség nem. Más helyeken arról számoltak be, hogy légicsapásokkal fenyegette meg őket az YPG, ha nem hagyják el a falujukat. “Azt mondták, menjünk el, mert ha nem, akkor közlik az amerikaiakkal, hogy itt terroristák élnek, és azok lebombáznak bennünket és a családjainkat.”

Az Amnesty szerint a kurd fegyveresek azzal igyekeznek igazolni ezeket az akciókat, hogy a civilek védelmében vagy harcászati szükségszerűségből elengedhetetlenek voltak. “Az Iszlám Állam elleni harcában az Autonóm Adminisztráció, úgy tűnik, lábbal tapossa azoknak a civileknek a jogait, akik középen ragadtak” – figyelmeztet Lama Fakih, az Amnesty vezető tanácsadója.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez