100 ezer dollár a titkos szabadkereskedelmi szerződésért

Ennyit ígért a Wikileaks az USA és az Európai Unió közötti nagy titokban előkészített szerződésért. 24 órán belül az ígért összeg egyharmada gazdára talált: minden korábbinál több részlet derült ki arról a szerződésről, mely meghatározó fontosságú lehet mind Amerika mind pedig az Európai Unió számára.

A világ GDP-jének több mint a 40%-át adja az USA és az Európai Unió. A kettőjük közötti kereskedelem tehát az egész globális gazdaság számára meghatározó. A szerződés mégis titkos – háborog a Wikileaks, amely új módszert alkalmaz: pénzt ígér azoknak, akik fontos dokumentumokat nyilvánosságra hoznak. Ez nyílt hadüzenet Washingtonnak. A Wikileaks korábban azzal szerzett magának nemzetközi hírnevet, hogy rengeteg amerikai kormányzati dokumentumot tett közzé például a guantanamoi börtönről, ahol az iszlamista terroristákat brutális módszerekkel hallgatták ki. A Wikileaks főnöke, Julian Assange jelenleg remete Ecuador londoni nagykövetségén. Svédország kérte a kiadatását szexuális molesztalás címén, de Assange nem akar odamenni, mert biztos benne: kiadnák az USA-nak.
Miért titkos a szabadkereskedelmi szerződés ? Obama elnök így indokolta meg Twitteren: azért titkos a 29 fejezetből 26, mert még folynak a tárgyalások. Ha elkészül a dokumentum, akkor hatvan napig szakértők ellenőrzik. Az elnök csak ezután írja alá. Ezt követi a kongresszusi vita Washingtonban. Így indokolta az Egyesült Államok elnöke, hogy miért titkos a szabadkereskedelmi szerződés az USA és az Európai Unió között. A Wikileaks válaszul közzétette az eddigi legrészletesebb változatot, mely természetesen a titkos dokumentumnak csak egy része. Az viszont kiderült: a pénz beszél. Amint 100 ezer dollárt kínáltak a titkos dokumentumért máris áradni kezdtek a részletek az USA és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi szerződésről.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez