Gondolta volna? Önbizalomhiányban szenved Japán

Amikor Japánba érkezünk, az első dolog, ami feltűnik, hogy hogyan néznek ki az emberek. Minden lány csinosan öltözik, nadrág helyett a szoknya a menő, a férfiak pedig szintén adnak magukra. Nem beszélve az extravagáns, néha bizarr stílusokról, amik szintén közkedveltek az országban. Akkor hogy lehet, hogy a japánok elégedetlenek a külsejükkel?

A szépség és a divat fontos részét képezik a japánok hétköznapjainak. Ez persze nem újdonság, hiszen a tökéletes külsőre való törekvés kulturális örökség, ami ma, a modern világban még jobban kiteljesedik. Éppen ezért nagyon népszerűek a legkülönfélébb divatirányzatok, a számtalan kozmetikai termék, a sok-sok szépségipari módszer és berendezés, valamint a plasztikai sebészet.

Azonban egy megrázó és szomorú felmérés megmutatta, hogy szó szerint „nem a ruha teszi az embert”, ugyanis világviszonylatban a japánok a lista alján szerepelnek abból a szempontból, hogy mennyire elégedettek külsejükkel. Úgy tűnik, a külsejük nem teszi boldoggá őket. Talán ezért is hajszolják a jó megjelenést?

Talán. A felmérést egyébként a GfK nevű német piackutató cég készítette,  27 ezer 15 évnél idősebb embert kérdezett meg arról, hogy hogyan ítéli meg önmagát. Ezt összesen 22 országban vizsgálták, és bizony e tekintetben Japán került a lista legaljára.

Mint kiderült Mexikóban elégedettek legjobban külsejükkel, Kína valahol a lista közepén kapott helyet. Törökország, Brazília és Ukrajna egész jó eredményekkel, a lista élén végzett. Érdekekesség, hogy az összes megkérdezett ember  55%-a mondta, hogy „nagyon elégedett” a kinézetével, és csak 3% válaszolta, hogy „egyáltalán nem”.

A japán résztvevők 38%-a mondta, hogy „egyáltalán nem elégedett”, illetve hogy „nem nagyon elégedett”. Ez furcsának tűnhet egy olyan országban, ahol az emberek ilyen sok időt töltenek a szépségápolással. A vonzerő azonban mégsem ezen múlik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez