A kurd Obama, aki legyőzte a szultánt, Erdogant

Nem kötünk alkut Erdogan pártjával, az ő elnöki terveinek ezzel befellegzett- nyilatkozta a választási siker után a kurd néppárt vezére, aki véget vetett a mérsékelt iszlamista kormánypárt abszolút többségének a török parlamentben.

Selahattin Demirtas liberális demokrata párttá tette a kurdok szervezetét, és így a nemzeti kisebbségen kívül sokan rá szavaztak a török többség tagjai közül. Különösen a fiatalok és a városi értelmiség körében népszerű a fiatal ügyvéd, akit kurd Obamának neveznek a hívei. Kiváló szónok ugyanis, akinek a politikai érzéke is remekül működik. A választások előtt bomba robbant a kurd területen, ahol két ember meghalt és sokan megsebesültek. Ne menjetek az utcára! Békésen nyerni fogunk- üzente híveinek Twitteren, és neki lett igaza. A provokatív robbantás nem ért célt, a kurd néppártnak pedig 73 képviselője lesz az új parlamentben Ankarában.

Erdogan pedig nem tudja valóra váltani szultáni terveit. A vadonatúj óriási elnöki palotában uralkodó államfő arra készült, hogy átalakítja Törökország alkotmányos rendjét. Olyan rendszert képzett el, mint De Gaulle tábornok Franciaországban. Ebben a rendszerben minden fontos döntés az elnököt illeti, a parlament és a kormány szerepe másodlagos. Minthogy Erdogan pártja nem szerezte meg az abszolút többséget, így a nagy alkotmány reform minden bizonnyal elmarad. A kurd Obama legyőzte a szultánt, de Erdogan elnök már többször megmutatta az elmúlt években: sohasem adja fel nagy célját, hogy egyszemélyes uralmat teremtsen Törökországban.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez