A kínai HTCC-ben a Zempléni Múzeum képeslap-gyűjteménye

“A képeslap mindig is a kapcsolattartás egyik eszköze volt és most is tökéletes módja a kapcsolatépítésnek Kína és Magyarország között”- hangsúlyozta beszédében a Zempléni Múzeum igazgató asszonya a ningboi HTCC kiállításának megnyitóján. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központban június 7-17. között ismerkedhetnek meg az érdeklődők a több mint 500 darabból álló képeslap-gyűjteménnyel és fiatal magyar képzőművészek festményeivel.

Mikor összeállítottam a tárlatot, én is meglepődtem, hogy több mint 1000 darab kínai képeslapunk van. Persze nem tudtuk mindet elhozni, de egy igazán érdekes összeállítást tudtunk bemutatni arról, hogyan látjuk mi a kínai kultúrát, embereket. Emellett szerettük volna bemutatni nekik Magyarországot is, így hoztunk Budapest mellett számos vidékről is. Persze nem maradhatott ki Szerencs, valamint Tokaj és Hegyalja sem- folytatta Fazekasné Majoros Judit.
A kínai közönség mellett Ningbo Jiangdong kerületének polgármesterét is lenyűgözte a magyar kultúra.
-Nagy öröm ez a kiállítás a kínai embereknek, hiszen ezeken a csodás képeslapokon keresztül megismerhetik nemcsak a magyar kultúrát, de kicsit az ország történelmét is. Kína és Magyarország aláírt egy stratégiai partnerségi megállapodást Budapesten, ez pedig lehetővé teszi, hogy tanuljunk egymástól és szorosabbra fűzzük az együttműködést minden területen, legyen szó akár kultúráról, akár üzletről- mondta Mr. Yang Yong, aki a megnyitó után meghívta a magyar delegációt egy ebédre.
-A kerületi polgármester bemutatta Jiangdong fejlődését és kifejtette, hogy szeretné mind Magyarországgal, mind a térségünkkel szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Mivel mi voltunk az első tengerentúli vendégei, felajánlotta, hogy létesítsünk testvérvárosi kapcsolatot, ami jól mutatja, hogy Kína erősen érdeklődik Közép-Kelet-Európa és Magyarország iránt- árulta el Egeli Zsolt, Szerencs alpolgármestere. A magyar delegáció sikerét Andy Fu, a kiállítás szervezője is megerősítette.
-Több mint tíz éve erősítjük az üzleti kapcsolatokat a két ország között, így ideje volt, hogy a kultúra területén is fejlődjünk. Igazi kuriózum ez a tárlat a kínai közönségnek, mivel ilyen régi képeslapokat itt szinte nem is lehet találni- mondta a ningboi üzletember.  A tavaly nyílt, első ázsiai Magyar Ház további kulturális missziót tervez.
-Mint azt a nevünk is elárulja, a kultúra megismertetése nagyon fontos számunkra. Ezért hoztuk el a tárlatot a CEEC Expora, ami a közép-kelet-európai országok áruinak kiállítása. Nem titkolt szándékunk, hogy Kína után a többi HTCC központunkba is elvigyük, hiszen a kulturális kapcsolatok építése ugyanolyan fontos, mint az üzleti együttműködések bővítése- mondta Orzói Zsuzsa, a HTCC házak protokollfőnöke.
(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez