Magyar technológia segít megoldani Kína környezeti problémáit

Kínában hatalmas gondot jelent a felhalmozódó műanyaghulladék – amiből ráadásul külföldről is hoznak be. A sok újrahasznosítható anyagon kívül ugyanis hegyekben áll az eddig újrahasznosíthatatlan anyag is. Most azonban ez magváltozhat – magyar segítséggel.

Kínai szakemberek jártak egy győri gyárban a napokban, hogy ott ismerkedjenek azzal a forradalmian új technológiával, amellyel az eddig haszontalan melléktermékből hasznos másodlagos nyersanyagot, illetve energiahozdozót állítanak elő. A REIND Kft. olyan környezetbarát, folyamatos üzemmódú ipari léptékű berendezést fejlesztett ki, amely sikeresen valósítja meg a kommunális hulladékból kiszelektált, anyagában újra már nem hasznosítható műanyag-hulladékok gáznemű, folyékony és szilárd fázisú energiahordozókká történő termokatalitikus visszabontását –  vagyis a műanyagból olajat, kokszot, energiahordozóként használható gázt állít elő. Azért ezt a feladatot oldotta meg a REIND Kft., mert az anyagában újra már nem hasznosítható műanyag-hulladékokból csak az Európai Közösség országaiban évente több millió tonna keletkezik, és ezek környezeti veszélyeztető hatásai igen jelentősek, ártalmatlanításuk nem megoldott. Ugyanakkor pedig energiatartalmuk kiemelkedően magas, ennek racionális visszanyerése alapvető és nagy léptékű gazdasági érdek.

A kínai partner – a Tian Yun  – már évek óta foglalkozik háztartási és elektronikai hulladék feldolgozásával, jelentős érdekeltségekkel rendelkezik Kína több tartományában. A cég környezetvédelemért felelős igazgatóhelyettese, Li He azt mondta: nagy örömükre szolgált, hogy megismerkedtek a magyar technológiával, és érdeklődésük komoly, mert sok gondtól szabadítaná meg őket a Győrben megismert technológia.

A magyar és a kínai fél egymásra találását a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) segítette elő. Igazgatója, Kutas Szabolcs elmondta: nagy volt a szerepük abban, hogy most már komoly szintre emelkedtek a tárgyalások, hiszen a piac ismeretével, a helyi  tárgyalástechnika használatával tudták segíteni a magyar fél piacrajutását a világ második legnagyobb gazdaságában. Hozzátette: nem ez az egyetlen olyan üzlet, amit magyar-kínai viszonylatban elősegítenek. Kínai üzletemberek érdeklődnek magyar innovációk iránt az üveggyártásban és az építőiparban is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez