Döglött vasúti pályából zöldellő kerékpárút

A chicagói ötlet – a használaton kívüli, a várost átszelő vasúti pálya átalakítása – terjed az USA városaiban, máshol is parkosítják a fölösleges létesítményeket.

Városi irányítószámokra utaló nevet kapott a chicagóiak új – azaz régi-új – kerékpárútja. A 606 nem ördögi értelmezés, hanem azt jelenti az amerikai nagyváros lakóinak, hogy ilyen névvel vált hivatalossá a sokáig fontos vasútvonalként működő, a város nagy részén áthaladó útvonal, amely azonban hosszú éveken át fölösleges és eredeti céljaira nem használt területté vált. Mígnem a legutóbbi időkben Chicago város vezetése – az elengedhetetlen adományozók segítségével – át nem alakíttatta a „terepet” a pihenést és a kerékpárral munkába járást szolgáló, valóságos parkká. Voltaképpen egy teljes parkrendszer született meg a nagyváros kellős közepén. Nem volt különösebben olcsó a beruházás, a parkra és a vasúti nyomvonal átalakítására 95 millió dollárt költöttek, de a pénz nagy részét adományokból varázsolták elő.

Az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma – ismertette a Reuters – 50 millióval szállt be a tiszta levegőért létrehozott alapból, magánadományokból szintén testes összeg, 20 millió dollár jött össze. A chicagói parkosítás és bicikliút kialakítás követőkre talált, mivel Manhattan is rendelkezik ilyen átalakításra nagyon is alkalmas „tereppel”, a High Line trail sorsa hasonló lehet. A Street Bridge Park pedig Washingtonban állhat be a sorba.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez