Eritrea: A földi pokol

Önkényes kivégzések, brutális kínzások, munkatáborok és a rabszolgaság mindennapos dolognak számít Eritreában, ahol a világ egyik legkeményebb diktatúrája működik Isaias Afwerki elnökkel az élén.

Lesújtó jelentést tett közzé az ENSZ emberi jogi bizottsága, amely egy 484 oldalas dokumentumban számolt be az eritreai diktatúra borzalmairól. A bizottság álláspontja szerint az eritreai hatóságok tervszerűen, szándékosan követnek el emberiség elleni bűncselekményeket az országban, hogy fenntartsák a rezsimet és elhallgattassák kritikusaikat,  ellenfeleiket.

Az ENSZ vizsgálatában az eritreai vezetés nem vett részt és mindvégig tagadta azokat a tényeket, amelyeket a szakértők feltártak. A vizsgálóbizottság egyöntetű álláspontja szerint Eritreában nem a törvények, hanem a félelem uralkodik. Ezért is próbálnak meg több százan elmenekülni az országból naponta, hogy egy jobb élet reményében.

Az ENSZ szakértői a jelentésükben részletesen leírták azokat az eszközöket és módszereket, amelyeket az eritreai rezsim rendszeresen alkalmaz annak érdekében, hogy rettegésben tartsa állampolgárait. Bevett szokás, hogy a hadrafogható férfiakat  besorozzák, és akár évekig a latanyákban tartják őket annak ellenére, hogy a hivatalos szolgálatii idő 18 hónap. Az újoncokat rendszerint kényszermunkára kötelezik és nagyon kevés fizetést kapnak, ami saját eltartásukra sem elegendő. A katonai szolgálat alatt pedig rendszeresek a kínzások és egyéb büntetések, ami miatt sok fiatal retteg a besorozástól. Ezért van az, hogy az országból elmenekülő emberek többsége fiatal férfi, aki nem akar átesni ezen a kegyetlen tortúrán.

Az Afwerki rezsim ráadásul egy rendkívül hatékonyan működő besúgó és kémhálózatot is fenntart. A titkosszolgálatok és a rendőrség állandó megfigyelés alatt tartja a lakosságot, a gyanús személyeket  elhurcolják, börtönbe vetik. A rendszer ellenségeit rendszerint munkatáborokba zárják, ahol évekig fogva tartják őket. Többségük soha sem szabadul, mert belehal az embertelen bánásmódba. A rendőrség gyakorlatilag élet-halál ura az országban. Az erőszakszervezetek  bírósági ítélet nélkül bárkit előállíthatnak, letartóztathatnak. A kínzások, önkényes kivégzések és nemi erőszak bűncselekmények  mindennapos dolognak számítanak, az elkövetők rendszerint a rendvédelmi erők emberei, a cél pedig az elrettentés..

Több túlélő t is beszámolt arról, hogy az eritreai hatóságok rendszerint megzsarolják a családtagokat is, hogy egymásról jelentsenek. Azokat pedig szintén elhurcolják és megbüntetik, akik nem hajlandók együttműködni.

Eritrea 1993-ban nyerte el függetlenségét Etiópiától. Az országot azóta Isaias Afwerki elnök vezeti, akit korunk egyik legtitokzatosabb és legkegyetlenebb diktátoraként tartanak számon. Betiltotta az ellenzéki pártokat, vezetőiket kivégeztette vagy örökre börtönbe záratta. Eritrea emellett a világ egyik legszegényebb országa. Lakossága körülbelül 6 milliós. Az emberek többsége napi két dollárból él. Az élelmiszerhiány mindennapos dolognak számít.

Az ENSZ adatai szerint körülbelül 5000 eritreai menekül el az országból havonta. Többségük a környező országokba, vagy Európába próbál eljutni. Az eritreai hatóságok annak érdekében, hogy megállítsák a menekültáradatot túszparancsot adtak ki a határoknál, ami azt jelenti, hogy a határőrök felszólítás nélkül bárkit agyonlőhetnek.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez