Hol a boldogság mostanában? A Mayo klinikán Minnesotában

Tíz hét alatt átprogramozzák az emberek agyát. A boldogság ugyanis szokás kérdése – magyarázza a program igazgatója. Van aki úgy születik, hogy képes a boldogságra, másoknak viszont tanulniuk kell ezt.

Ne vegyük túlságosan komolyan az életet – tanácsolja dr. Amit Sood, aki egy könyvet is kiadott arról, hogy boldognak lenni nem boszorkányság, hanem technika. Ha valamilyen problémával találjuk magunkat szembe, akkor kérdezzük meg magunktól: vajon öt év múlva is fontos lesz számomra ez a dolog? Hogyha nem, akkor hagyjuk az egészet. Kár idegeskedni miatta.

Ha érzelmi válságba kerülünk, akkor szigorúan ellenőrizzük az érzelmeinket, ne adjuk át teljesen magunkat nekik. Válasszuk el a pozitívat a negatívtól, és így megkönnyítjük magunknak az érzelmi válság megoldását. Mindenképp fontos, hogy a hozzánk közel álló embereket minden reggel úgy üdvözöljük, mint egy régen látott nagyon kedves ismerőst, akit örömmel látunk újra.

Az elménk és a testünk között igyekezzünk maximálisan közvetlen viszonyt kialakítani. Ebben segíthet a jóga, az ima, de például a zenehallgatás és a könyvek olvasása is. Akinek nincs tehetsége a boldogságra, azt tanítani kell rá – állítja a professzor. Az ősember számára a negatív gondolkodás igen hasznos volt, mert ez jelentette a túlélés zálogát. Az, hogy mindenre gyanakodott, hozzásegítette a veszélyek elkerüléséhez. Csakhogy az emberek többsége a fejlett államokban más közegben él. Az első ismeretlennek, akivel az utcán találkozunk, kívánjunk minden jót!

Elvezet-e a tízhetes kurzus a tartós boldogsághoz? Ez nyilván erősen személyiségfüggő is, de a Mayo klinika szerint azok, akik elvégezték a tanfolyamot, másképp látják az életet: megváltozott a prioritási listájuk. Rájöttek arra, hogy az életük körülményeit nem biztos, hogy meg tudják változtatni, de a szokásaikat igen. A boldogság pedig nem más, mint tanult szokások komplex együttese – állítja dr. Amit Sood, aki tízhetes boldogság tanfolyamokat rendez a Mayo klinikán Minnesota államban az Egyesült Államok északi részén.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez