Turistaparadicsom közelében az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki kedden a Sínai-félszigeten egy repülőtérre, amit ENSZ-békefenntartók használnak. Halottakról egyelőre nem érkeztek hírek – közölték biztonsági források.

Bizonyos források arról számoltak be, hogy a szélsőségesek eltalálták a repteret, mások szerint viszont a kilőtt rakéták annak területén kívül csapódtak be. További részleteket egyelőre nem tudni.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett a Twitteren.

A közelmúltban a Sínai-félsziget északi részén hosszú ideje harcoló, Anszár Beit al-Makdisz néven ismert iszlamista fegyveres csoport hűséget fogadott az Irakban és Szíriában hatalmas területeket uraló Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak, és felvette a Vilájat Színá (Sínai tartomány) nevet.

Az utóbbi hónapokban elkövetett gyilkos merényletekre válaszul a kormányerők tovább fokozták a több mint másfél éve folyó terrorellenes hadműveletet a Gázai övezettel szomszédos régióban.

Az ENSZ békefenntartó missziója, amelyben tizenkét ország katonái szolgálnak, az 1979-es izraeli-egyiptomi békeszerződés betartásán őrködik. A magyar békefenntartókat két évtizedes jelenlét után idén áprilisban vonták ki a Sínai-félszigetről.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez