Jelet kaptam: így botránkoztathatjuk meg az oroszokat!

Mindenképpen jegyzeteljen, ha nyári szabadságát Oroszországban készül eltölteni. Igen babonásak ugyanis arra felé. Az orosz társadalom több mint fele hisz a jelekben és az álmokban – állítják komoly közvélemény kutatások. Mit tegyünk, és mit ne – a The Moscow Times gyűjtötte össze.

Ha orosz ismerőseink vendégségbe hívnak, semmi esetre se nyújtsuk nekik jobbunkat a küszöb felett. Ölelni is tilos! Egymást üdvözölni szigorúan csak a lakásba lépés után szabad. Az orosz folklór szerint ugyanis a ház szelleme a küszöb alatt tanyázik és a feje fölötti kézfogás nagy szerencsétlenséghez vezetne.

Virágot vihetünk magunkkal, de nem mindegy mennyit. Nem, itt nem a virágot a virágnak páratlan szabálya érvényesül. Igaz ugyan, hogy a páratlan szálú csokor az ildomos, de azért, mert párossal temetésre érkezünk.

Zárt térben kerülendő a dudorászás és fütyörészés. Az ilyesminek kívül tágasabb! Nem egyszerűen balszerencsét, de egyenesen pénzügyi gondokat okozhat.

Üres üveget nem hagyunk az asztalon! Hogy ne érjen baj, le kell tenni a földre. A legenda szerint ezt a hagyományt a Napóleon ellen harcoló orosz katonák vitték haza. A francia kocsmárosok ugyanis az asztalon maradt üres üvegek után számláztak. A magas végösszeget a földre helyezett üvegekkel kerülték el.

Ha megsejtettük, hogy közeledik orosz barátunk születésnapja, idő előtt semmiképp ne hozzuk azt szóba. Korábbi ünnepléssel és jókívánságokkal ugyanis az ellenkező hatást érjük el, beláthatatlan következményeket okozva ezzel a szülinaposnak.

Ha ezen intések ellenére mégiscsak bajt hoztunk a fejünkre, még nincs minden veszve. Bal, vagy mindkét vállunk fölött hármat köpve, levettük a rontást. Finnyásoknak imitálni is elég.

A nagy óvatoskodás közepette azért valami jót is jelent. Nagy öröm és főleg szerencse, ha azonos nevű személlyel találkozunk. Persze magyarként ez Oroszországban viszonylag ritka, de ne csüggedjünk. Nekünk is juthat valamicske két Mása, vagy Borisz szerencséjéből. Társaságukban, pontosabban közéjük ülve, kívánhatunk valamit, de szigorúan tartsuk azt titokban, különben nem teljesül.

Végül, mielőtt útra kelnénk, üljünk le egy pár pillanatra csöndben. Azok is, akik éppen velünk vannak, de történetesen nem utaznak. Csak így lesz biztonságos az utazás.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez