“Adjatok tíz vadbivalyt vagy menjetek börtönbe!”

Így fenyegette meg a szent hegyen meztelenkedő nyugati turistákat a helyi törzsfőnök Borneó szigetén. Eleanor Hawkins brit diáklányt fogvatartják Borneón, a többi meztelenkedő turista már Malajzia fővárosában van, de nem utazhat haza.

Nyugati turisták egy csoportja megmászta Malajzia legmagasabb hegycsúcsát. Felérve a szentnek tekintett Kinabalu hegyre, melyet az UNESCO is számon tart, meztelenre vetkőztek. A meztelenkedésről fotók is készültek, melyek hamarosan felkerültek a világhálóra is. Ez már önmagában kicsapta a biztosítékot Malajziában, de az igazi gondok csak ezután következtek a nyugati turisták számára. Pár nappal a meztelenkedés után földrengés következett be a szent hegy környékén. A helyi papok rögtön elterjesztették: a külföldiek meztelenkedése megsértette a hegy szellemét. Ezért következett be a födrengés, mely 18 hegymászó életét is követelte.
A helyi főminiszter helyettese is sietett kijelenteni: a külföldiek megsértették a szent hegy szellemét, és ezért fizetniük kell. A helyi törzsfőnök meg is mondta, hogy mennyit: tíz vadbivalyt követel. Ha nem kapja meg, akkor a turisták mind mehetnek börtönbe legkevesebb három hónapra. A követségek és konzulátusok gondban: hogy lehet megoldani ezt a kínos nemzetközi jogi problémát? A hegy szellemének megsértése vajon bűncselekmény-e, ha olyan külföldiek hajtják végre a meztelenkedést, akik nem is tudnak erről? Tíz vadbivaly vásárlásával persze meg lehetne oldani a problémát, de kérdés, hogy a brit nagykövetségnek és a többi követségnek és konzulátusnak van-e kerete arra, hogy ilyen módon mentse meg a meztelenkedő külföldi turistákat a nem épp barátságos malajziai börtönöktől.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez