Nagyképernyős dizshádizmus

Nagyképernyős tévéket állítottak fel az Iszlám Állam terrorszervezet emberei az iraki Ramádi utcáin propaganda-hadjáratuk keretében – mondták el helyi lakosok vasárnap.

Egy neve elhallgatását kérő szemtanú beszámolója szerint az óriástévéken az IÁ hadműveletiről készült videók és ellenséges katonák láthatók, amint vallomást tesznek. Egyes műsorok arra biztatják a fiatal férfiakat, hogy tartsák be az iszlám szabályait, mások a fiatalok harci kiképzéséről szólnak – mesélte. A szélsőségeseknek ez a lépése nem újdonság, hiszen eddig is közösségi és videómegosztó oldalakra feltöltött, harci cselekményekről vagy az ellenségeik ellen elkövetett kegyetlenségekről készült propagandaanyagokkal próbáltak – gyakran sikeresen – követőket toborozni maguknak.

“Úgy tűnik, a médiát próbálják felhasználni arra, hogy jobb képet alakítsanak ki magukról és rávegyék a fiatalokat a csatlakozásra” – egy ramádi köztisztviselő.

A helyiek elmondása szerint a műsorszámokról készült cd-ket osztogatnak a képernyők mellett felállított bódékban.

Az IÁ sajátos propagandamódszerét mutatja az az eset is, amikor Rakkában, a terrorszervezet kezén lévő észak-szíriai városban óriáskivetítőn bemutatták azt a videofelvételt, amelyen a fogságba ejtett jordániai pilóta brutális meggyilkolása látható. A pilótát, aki az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció kötelékében hajtott végre légicsapásokat az IÁ hadállásai ellen Szíriában, februárban elevenen elégették az iszlamista szervezet fegyveresei, és erről az interneten is közzétettek egy felvételt.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez