Az ítélet: felkelésre mozgósítanak a muzulmán testvérek Egyiptomban

Határozottan bírálta és “az alapvető emberi jogok és szabadságjogok kiirtásának” nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy az egyiptomi igazságszolgáltatás megerősítette a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök elleni halálos ítéletet. A Muzulmán Testvériség népfelkelésre szólította fel az egyiptomiakat.

“A társadalmi békéhez és Egyiptom stabilitásának helyreállításához elengedhetetlen, hogy megakadályozzák a Mohamed Murszira kiszabott halálos ítélet végrehajtását” – áll Erdogan elnök közleményében, amelyben cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget. Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter kedden politikai indíttatásúnak nevezte a keddi egyiptomi bírósági döntést.

Cavusoglu sajtótájékoztatóján, amelyet az TRT televízió élőben közvetített, hangsúlyozta: “Nem vagyunk meglepve: egy ilyen rezsimtől ilyen politikai ítéletet vártunk”.

Az akkor miniszterelnök Erdogan iszlamista gyökerű konzervatív kormánya támogatta 2012-ben, egyiptomi államfővé történt megválasztása után Mohamed Murszi elnököt, remélve, hogy sikerül növelnie Törökország befolyását a térségben. Erdogan ellenezte, amikor 2013 augusztusában a hadsereg megbuktatta Murszit, és azóta is bírálta jelenlegi egyiptomi kollégáját, Abdel-Fattah esz-Szíszit.

A kairói büntetőbíróság kedden – az ország legfőbb vallási méltóságának, a nagymuftinak a véleményezése után – véglegesítette a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnökre egy hónapja előzetesen kirótt, kötél által végrehajtandó halálbüntetést az ellene folyó börtönkitörési perben.

Az iszlamista exállamfő mellett halálra ítélték a mögötte álló Muzulmán Testvériség vezetőjét, Mohamed Badíét és a szervezet másik négy magas rangú tisztségviselőjét is. Az elítéltek a vád szerint a 2011-es felkelés első napjaiban “külföldi fegyveresek” segítségével kitörtek börtönükből. Saabán es-Sámi bíró szerint az elítéltek bűnösök az akció során elkövetett emberölésekben, több rendőr elrablásában, középületek felgyújtásában, valamint a fegyházak fegyverraktárainak kifosztásában.

Murszi halálbüntetése miatt népfelkelésre szólítja az egyiptomiakat a Muzulmán Testvériség

Népfelkelésre szólította fel az egyiptomiakat a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom soraiból kikerülő, egy éves elnöklés után 2013 nyarán elmozdított Mohamed Murszira kedden kirótt halálbüntetésre reagálva.

“Népfelkelésre szólítja (a testvériség) a haza tiszteletreméltó polgárait … a fasiszta bűnös, Abdel-Fattáh esz-Szíszi (jelenlegi elnök) és bandája ellen” – áll a csoport Facebook-oldalán. A mozgósítás a bejegyzés szerint e hét péntekén kezdődne.

A közlemény röviddel azután jelent meg, hogy egy kairói büntetőbíróság megerősítette az exelnök börtönkitörési perében egy hónappal ezelőtt született előzetes halálbüntetést, miután az egyiptomi előírásoknak megfelelően az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti véleményezte az ítéletet.

A testvériség szerint “az abszurd ítéletek” azt bizonyítják, hogy “a bírók és a mufti eladták magukat a gyilkos hadseregnek”, s ezzel nem jelenlegi pozícióikban, hanem “a történelem szemeteskukáiban biztosítottak maguknak helyet”.

A jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által 2013. július 3-án – akkor még hadsereg-főparancsnokként – levezényelt hatalomváltást a hatóságok forradalomnak, az elnöki palotából egyenesen a börtönbe szállított Murszi hívei viszont államcsínynek minősítik. Utóbbiak közül a testvériség ellen lassan másfél éve folyó hatósági üldöztetés miatt egyes források szerint közel háromezren életüket vesztették, több tízezren pedig rács mögé kerültek.

“A puccsista rendszer előbb tankokkal gázolt át a nép akaratán, ma pedig kivégezték azt” – áll a keddi közleményben, amely szerint az ország vezetői “egészen addig fognak a gyilkolásnak, az erőszaknak és az elnyomásnak hódolni, … amíg a forradalom végleg meg nem buktatja őket”.

Megfigyelők mindazonáltal nem számítanak komoly tüntetésekre, mivel az iszlamisták hasonló felhívásai az elmúlt hónapokban többnyire süket fülekre találtak.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez