Facebookon hirdetnek “olasz utakat” az embercsempészek

Egyiptomi és török embercsempészek teljesen nyíltan kínálják szolgáltatásaikat potenciális ügyfeleiknek a közösségi médiában. A kedvencük a Facebook, ahol luxushajók hamis képeivel csábítanak, sőt, még arról is beszámolnak, miként megy odaát azoknak a sora, akik már, hála a hirdetőnek, eljutottak a tengeren túlra. Közben az idén már csaknem tízszer annyi menekült veszett a Földközi-tengerbe, mint egy évvel korábban.

A brit Guardian számolt be arról, hogy több tucat, ha nem több száz embercsempész hirdeti a Földközi-tengert átszelő hajóutjait a közösségi médiában. Néhányan közülük eufemisztikusan turistautaknak nevezik a szolgáltatásukat, és luxushajók képeivel toborozzák a “turistákat”. Sokan kiírják a telefonszámukat, az áraikat és a menetrendet is, hogy felturbózzák az üzletet.

Az egyik oldal például így hirdet: “Út Olaszországba nagy, gyors turistajachttal a jövő héten. Két szint, klíma, turistáknak előkészítve. Családoknak különösen ajánlott.”  Az oldal egy török embercsempészé, és az úticél valószínűleg Lampedusa. De ezt azok, akik jelentkeznek, pontosan tudják. Korábban egyébként megbízható közvetítő hozta össze titokban az embercsempészt a menni vágyóval. Ma másként folynak a dolgok.

fb

Az egyik ilyen társaság, a Travel Aid nyiltan kínál hamis vízumot és útlevelet. míg mások egykori ügyfeleik tengeren túli sikereiről beszámoló blogoknak adnak teret, állítólag a hozzátartozók megnyugtatására. És nyilván okulására. Van olyan egyiptomi csempész is, aki egyenesen a Mózes és népe előtt szétnyíló Vörös-tenger képével hirdeti magát. Az ígéret földje.

Ami a nagydobra vert tarifákat illeti: Törökországból teherhajón Itáliába 6500 euró az út, gyerekek féláron mehetnek. Máshol Törökország – Görögország motorcsónakon 1500, illetve 1100 euró. Közben az OIM, a migrációval foglalkozó nemzetközi szervezet kiadta legújabb összegzését arról, hogy hány menekülteket szállító hajó, többnyire lélekvesztő süllyedt el az idén a Földközi-tengeren, és hányan vesztek a fedélzetükről a vízbe. A szám döbbenetes: 1829. Tavaly, ugyanebben az időszakban, 207 volt.

fb3

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez