Egyiptomból indulhat az új migránshullám

Brüsszelben attól tartanak, hogy a Földközi-tengeri embercsempész-bandák Egyiptomból építették újra európai útvonalaikat, miután Líbiából és Törökországból egyre nehezebben tudnak működni – írja uniós forrásokra hivatkozva a Reuters.

A hírügynökség szerint az elmúlt hónapokban már emberek ezreit indították el a tengeri útra Alexandria környékéről. A szám pedig egyre nő, és Európát leginkább az aggasztja, hogy a Sínai-félszigeten működő iszlamista fegyveresek is utat találhatnak így Görögországba vagy Olaszországba.

Tavaly még csak nagyon kevesen indultak útra Egyiptomból, a tengeren érkező milliónyi migráns 80 százaléka Törökországban szállt vízre, hogy eljusson Görögországba. A többiek pedig leginkább Líbiából tartottak Olaszország felé.

De ahogy az anarchiába süllyedt Líbiában egyre romlik a biztonsági helyzet, egyre több embercsempész viszi az egyiptomi partokra az afrikai és közel-keleti migránsokat. Az út Egyiptomból hosszú, de az embercsempészek arra számítanak, hogy az embereket úgyis kimenti valaki, ha már a nemzetközi hajózási útvonalakig eljutottak – írja a Reuters.

Brüsszelben aggódnak amiatt, hogy az egyiptomi hatóságok nem tesznek meg mindent a csempészek megállítására, attól viszont ódzkodnak, hogy a segélyek ügyét felhasználva vagy a kereskedelmi kapcsolatokban próbáljanak nyomást gyakorolni Kairóra – hisz Egyiptom az Unió szövetségese egy egyre zavarosabb térségben.

“A legfőbb aggodalmunk az, hogy a csempészek és a migránsok közt olyan fegyveresek is lehetnek a Sínairól, akik az al-Kaidához vagy az Iszlám Államhoz köthetők” – mondta egy uniós tisztségviselő a hírügynökségnek. “Az ellenőrzések Egyiptomban szigorúak, és ez korlátozza az embercsempészek tevékenységét… De néha azt feltételezzük, hogy behunyják a szemüket az egyiptomiak, hadd álljanak tovább onnét a migránsok” – tette hozzá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez