Újabb mozgósítási hullám Ukrajnában, reptér romokban

Újabb, immár a hatodik mozgósítási hullám kezdődött ma Ukrajnában, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai válság mélyülésével indokolt. Az éjjel is súlyos harcok folytak a frontvonal mentén, a Donyeck melletti Marjinka településnél, illetve Luhanszk környékén háromszor indítottak rohamot a szakadárok a kijevi hadműveleti parancsnokság közlése szerint.

A tartalékosokat tavaly a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus áprilisi kirobbanása óta három hullámban mozgósították. Idén az első, sorrendben a negyedik mozgósítás január 20-án kezdődött és 90 napig tartott. A következő áprilisban zajlott, a hatodik pedig most. Ezt hatvan naposra tervezik, hasonlóan az előző behívási szakaszhoz. Anatolij Matiosz katonai ügyész még január elején jelezte, hogy a hatodik mozgósítás mintegy 50 ezer ukrán állampolgárt érint majd.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleménye szerint a kelet-ukrajnai frontvonal mentén továbbra is súlyos a helyzet, de a fegyveres erők egyelőre ellenőrzésük alatt tartják. A Donyeck közelében lévő, Kijev által ellenőrzött Marjinka településnél és a frontvonal Luhanszk megyei szakaszán összesen háromszor kísérelték meg szakadár csoportok áttörni a védelmi vonalat, de a katonák visszaverték a támadásokat.

Tegnap 79-szer, az éjjel 35-ször nyitottak tüzet a szakadárok a hadsereg állásaira különféle fegyverekből, beleértve a minszki megállapodásban tiltott 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőket és Grad rakéta-sorozatvetőket is. Támadásaik a frontvonal egész hosszát érintették. Donyeck körzetében 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték a Marjinka és Krasznohorvika településeknél lévő katonai állásokat, a harcok sújtotta két megye székhelyei között fekvő Artemivszk térségében pedig 152 milliméter kaliberű tarackokat is bevetettek.

Luhanszk megyében kevesebb tüzérségi támadást hajtottak végre a szakadárok, mint Donyeck megyében. Késő este viszont két diverzáns és felderítő osztaggal is közelharcba keveredtek a fegyveres erők tagjai Szokilnikiv település közelében. A parancsnokság közleménye szerint az összeütközés során a  szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ezért visszavonultak.

Dmitro Timcsuk, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora Facebook-oldalán arról írt, hogy a Marjinkánál végrehajtott szakadár támadások nagyon emlékeztetnek a donyecki repülőtérnél télen kialakult helyzetre. Az ukrán ellenőrzésű településre az utóbbi napokban egyre gyakrabban próbálnak benyomulni a szakadárok, miközben nehézfegyverekkel lövik a település körüli katonai állásokat. A donyecki repülőteret is többször ostromolták meg a szakadár erők, miközben a tüzérségük teljesen rommá lőtte. A  “kiborgok”, vagyis a repteret nagy kitartással védő ukrán katonák több havi kitartás után végül hátrébb vonultak a repülőtérről, amelyben már nem maradt fedezék számukra, és a romhalmazzá változtatott légi kikötő elvesztette stratégiai jelentőségét. A reptér környékén ugyanakkor azóta is rendszeresek a tüzérségi összecsapások a szemben álló felek között.

Közben Arszen Avakov belügyminiszter ma feloszlatta a harci övezetben működő Tornádó nevű különleges rendőri alakulatot, miután a bíróság letartóztatásba helyezte az alakulat parancsnokát és hét tagját, akiket gyilkosság, emberrablás, jogtalan fogva tartás és más súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak az ukrán hatóságok.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez