Nem halt meg az al-Kaida veteránja?

Tagadja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik veterán észak-afrikai vezetőjének, Mohtar Belmohtarnak a líbiai haláláról szóló híreket egy péntekre virradóra megjelent közleményében.

Az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű észak-afrikai dzsihadista mozgalom iszlamista internetes portálokon közzétett közleményében hangoztatta, hogy Belmohtar “él, és jól van”. Korábban Belmohtar az észak-afrikai al-Kaida csoport vezetője volt. A Belmohtar által alapított, az al-Kaidához lojális al-Murabitum nevű észak-afrikai, szélsőséges iszlamista csoport a mauritániai hírügynökséghez eljuttatott előző napi közleményében ugyancsak azt írta, hogy hamisak a veterán terrorista vezér haláláról szóló információk.

Hétfőn a nemzetközileg elismert líbiai kormány és a Pentagon bejelentette, az amerikai hadsereg légicsapásokat hajtott végre múlt szombaton Líbia keleti részén, és valószínűleg sikerült megölnie az észak-afrikai Magreb-országok és a Száhel-övezet leghírhedtebb dzsihadistájának számító Belmohtart. Az amerikai védelmi minisztérium azt nem jelentette ki minden kétséget kizáróan, hogy a terrorista vezető meghalt a támadásban.

Az Afganisztánt is megjárt Belmohtar évek óta az Egyesült Államok által leginkább keresett terroristák közé tartozik, és már többször keltették halálhírét. Az amerikai szövetségi hatóságok ötmillió dolláros (mintegy 1,4 milliárd forint) vérdíjat tűztek ki a 40-es éveiben járó, “félszemű” sejkként is ismert dzsihadista fejére. A szélsőséges harcos nevéhez fűződik az algériai ain-amenászi gázmező 2013. januári megtámadása, amely legalább 35 túsz, köztük három amerikai állampolgár és 32 terrorista halálával végződött. A terrorcselekmény miatt vádat emeltek ellene az Egyesült Államokban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez