Akarsz ingyen házat Szicíliában?

Gangi városa lassan elnéptelenedik a sziget közepén. Hacsak nem segít rajta az önkormányzat új ötlete. Ingyen kaphat házat bárki, aki akar. Vagy majdnem bárki.

A feltétel az, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy megkapod a kulcsot, minden a te gondod. Egy éven belül tervet kell bemutatnod a felújításra, és három év alatt végezned is kell a renoválással. Ami nem is könnyű. Az egykor 16 ezresről hétezresre fogyatkozott festői  városka legtöbb épületére évtizedek óta senki sem figyelt oda – írja a New York Times.

Ennek ellenére nagy az érdeklődés. Jópár ingatlan tulajdonosra talált már – sokan vannak, főleg a tengeren túlról, akik szeretnének egy második otthont Olaszországban. De jönnek olaszok is. A várólista nem rövidül, még 200 eladó ingatlan van.

Gangiból kezdetben azért mentek el az emberek, hogy megvalósítsák az amerikai álmot, aztán pedig a dél-amerikait. 1892 és 1924 között a városka 1700 lakója kötött ki Ellis Island-en. Aztán a múlt század 30-as, 40-es éveiben Argentína lett a kivándorlás fő célpontja.

Ha az elhagyott otthonokra pályázol, és csak nyaralót akarsz, aligha lesz szerencséd. A város vezetői megengedhetik maguknak a válogatás luxusát. A polgármester, Giuseppe Ferrarello azt mondta a Times-nak, nem elég az, ha valakinek pénze van. Azok élveznek előnyt, akik nem csak egy házba, hanem egész Gangiba készek új életet lehelni. Ami többé-kevésbé már meg is történt. A turizmus az ajánlatnak köszönhetően fellendült, és a mesteremberek sem maradnak munka nélkül.

Nem ez az első város, amelyik így akar feltámadni. Az Egyesült Államokban is volt már példa arra, a többi közt Indianapols-ban vagy Detroit-ban, hogy nagyon olcsón, vagy jelképes 1 dollárért kínáltak üresen maradt lakásokat.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Popovics csaba

    Kedves szerkesztőség !
    Kedvelem, napi szinten olvasom eddig objektívnek tünő oldalukat .
    Sajnos mostanában sok a semmitmondó bulvár hír remélem javul kissé az oldal , így sajnos egyenlöre felfüggesztem az oldal látogatását. Köszönöm az eddigi érdekes cikkeket.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez