Mindenki a másikra mutogat: egyre több a halott Kelet-Ukrajnában

Napról-napra súlyosbodik a helyzet Kelet-Ukrajnában, és egyre többen vesztik életüket a kiújuló harcokban – mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai különleges megfigyelő missziójának helyettes vezetője.

Alexander Hug a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy növekszik a civil sebesültek és halottak száma a térségben, a harcolók veszteségei ugyancsak emelkedtek.

Az EBESZ-megfigyelő csütörtökre virradó éjjel közölt beszámolója szerint április vége óta gyakorlatilag napról napra romlik a helyzet Kelet-Ukrajnában. A harcokban ismét egyre gyakrabban vetnek be nehézfegyverzetet a szembenállók, annak ellenére, hogy a februári minszki tűzszüneti megállapodásban vállalták kivonásukat a frontról. Az infrastruktúra pusztítása is egyre jelentősebb méreteket ölt a hadszíntéren – közölte a svájci tisztségviselő.

Alexander Hug a NATO azon vádjait nem tudta megerősíteni, amelyek szerint Oroszország továbbra is küld katonákat és utánpótlást Kelet-Ukrajnába, hogy támogassa a kormányerők ellen harcoló oroszbarát szakadárokat. Hozzátette: az EBESZ az egyetlen rendelkezésére álló megfigyelő drónjával csupán a szakadárok kezén lévő ukrán-orosz határszakasz kevesebb mint felét tudja ellenőrizni.

Az utóbbi napokban mind Kijev, mind a szakadárok azzal vádolták a másik oldalt, hogy megsérti a tűzszünetet, és számos helyről heves harcokról érkeztek jelentések.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez