Erről álmodnak a patkányok

Úgy tűnik, sikerült nagyjából rájönni arra, hogy miről álmodnak a rágcsálók. Egy új kutatás sikeresen feltérképezte a patkányok agyát, miközben azok aludtak.

A kísérlet során a patkányokat egy olyan útvesztőbe helyezték, ahol ugyan láthatták a kívánt ételt, de nem tudták elérni. Mikor elaludtak (feltehetőleg egy kis segítséggel), elektródákat vezettek az agyukba, ennek köszönhetően pedig felfedezték, hogy az állatok hippokampusza erősen dolgozik azon, hogy útvonalat tervezzen.

Nem idegenek az ilyen álmok az embereknél sem. Vélhetően előfordult már mindenkivel, hogy annyira várt valamit, hogy már napokkal korábban álmodott róla. Így volt ez a kísérletben vizsgált állatokkal is.

Egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent, mit tesznek ébredés után az állatok. A University College London munkatársainak ennek feltárása lesz a következő feladatuk.

Egy másik kísérletben az amerikai MIT tudósainak egy csoportja 2013-ban már sikeresen ültetett el emlékeket egy patkány agyában, sőt volt rá példa, hogy egyáltalán nem létező emlékeket plántáltak az állat memóriájába. Az elképesztő kísérletről itt olvashatnak bővebben, megéri.

Nem kell azonban aggódni, egyelőre nem fognak betörni az emberek agyába is, mint mondjuk az Eredet című filmben. De ennek feltehetőleg elsősorban a technológia fejletlensége az oka.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez