Egy mosoly a sivárságban- az AHU támogatása mozgássérült gyermekeknek

Magyarország, Budapest – Az Afrikai-Magyar Egyesület itthon is segít: mozgássérült gyermekeknek biztosított adományokat. A támogatott jótékonysági vacsorán az adományozók szórakoztatásához is hozzájárult Bom C-vel. Romvári Eszter beszámolója.

A tököli Tuti étteremben jótékonysági vacsorát rendezett a Megyelakó Egyesület vezetője, Rákosi Katalin. A hölgy két mozgáskorlátozott gyereknek és egy fiatalembernek gyűjtött, akik szintén jelen voltak a vacsorán. A megajándékozott fiatal fiú, Attila, amikor megtudta, hogy logopédus fogja őt tanítani, annyit kért: „fiatal legyen”. A gyerekek nagyon meghatódtak attól a figyelemtől és segítségtől, amit kaptak a jelenlévőktől. Atillának a könnye is kicsordult meghatottságában.

 

A jótékonysági vacsorát idén immár az ötödik éve rendezte meg a Megyelakó Egyesület. Tavaly 740 000 Ft értékben gyűltek össze különböző adományok és felajánlások. Az egyesület általában nem pénzt, hanem hozzájárulásokat gyűjt. Idén a 93 adományozó jóvoltából 1 600 000 Ft értékű ajándékot kapott a három gyerek. Rákosi Katalin meghatottan árulta el: „Ezért éri meg csinálni. Nem véletlenül mondom el évről-évre mindig, hogy sok kicsi sokra megy. Szeretettel gyűjtöttük, szeretettel lobbiztam és szeretettel adjuk át az ajándékot.” A vacsorát megelőzően gyerekek táncoltak, énekeltek, szólóénekes is szórakoztatta a jótékonykodókat. Az Afrikai-Magyar Egyesület jóvoltából Bom C lépett fel, Raymond Irambo pedig rövid beszédet mondott. 

A jótékonysági vacsora ötlete 5 éve merült fel. Ekkor lebénult Katalin fél arca, emiatt találkozott mozgáskorlátozottakkal és úgy döntött, felvállalja ügyüket a térségben, ahol korábban nem működött mozgássérülteket segítő szervezet. Nem pénzt gyűjtenek, hanem bármit, amire a családnak szüksége van. Először egy kamerával elmegy a családhoz, és felméri, mivel segíthetnek. A támogatás feltétele a hozzájárulás ahhoz, hogy bemutassák a gyerekeket, akiknek gyűjtenek, hiszen ez biztosítja az egyesület és a gyűjtés hitelességét. A vacsorán személyesen adják át a támogatott gyerekeknek az ajándékokat, hiszen róluk van szó, nekik ez az 5-10 perc meghatározó. A 23 éves Attila nem sírt tíz éve, az ajándékok átadásakor annyira meghatódott, hogy könnyes szemmel vette át az ajándékokat. Rákosi Katalin továbbra is kapcsolatban marad a támogatottakkal, születésnapokon találkoznak, értesítik egymást, ha valami fontos esemény történt velük. Az adományozók pedig mindannyian kaptak támogatói oklevelet, hiszen fontos nekik is a visszacsatolás. Általában évről évre lemorzsolódik a támogatók egy része, és mindig sikerül újakat találniuk. Bár nehéz feladat az adománygyűjtés, a gyerekek, a családok öröme meghálálja a belefektetett energiát. Sokszor nem a pénz fizikális jelenléte számít, nem milliókról van szó. A szaloncukor, mosópor is segítség, ha a lakásban LED-esre cserélik az izzókat, ami sokkal olcsóbb, máris enyhítenek a gondokon, ha kapnak 100 000 Ft-os energetikai utalványt, vagy családi menüt a helyi étteremtől, már könnyebb helyzetben vannak.

„Jó érzés ebben a személytelen, sivár, érzelemmentes, mosolymentes világban mosolyt és könnyeket csalni az arcokra. Nem mindenki érti ezt, de ide az jön el, aki érti. Nekünk van feladatunk, ezért alapítottuk az egyesületet. Összesen 23-an vagyunk. Sokan vannak azonban, akik ugyan nem tagok, de jönnek, segítenek nekünk.” – mesélte az egyesület vezetője.

Megyelakó Egyesület Közhasznú Szervezet 2005-ben jött létre. Katalin úgy érezte, hogy hiány van közösségépítésben és fejlesztésben a térségben. Tevékenységüket táboroztatással kezdték. Később sok felmérést végeztek a környéken, programjaikat, tevékenységüket ezek alapján alakították ki. Az alapítványnak alapvetően három célkitűzése van: a közösségépítés, közösségfejlesztés; az energiatudatos, környezettudatos szemlélet terjesztése, népszerűsítése, továbbá a településfejlesztés. Katalin már azonnal felismerte, hogy először szükség van a közösségre, akik felismerik a környezettudatosság fontosságát, és az aktív, tudatos közösség majd fejleszti környezetét és a települést, ahol él. 

Az egyesület és segítői már takarítottak játszóteret, sőt a Dunát is, ültettek smaragdfát, energetikai vetélkedőt szerveztek iskolákban szakértők bevonásával. Rákosi Katalin tapasztalatai szerint a tudatformálás működik. Sokszor a gyerek neveli a szülőt a tőlük hallottak alapján. Fejlesztőtábort is szerveznek, melyet Katalin édesanyja vezet, aki drámapedagógus. A táborral minden évben máshova mennek, hogy a gyerekek megismerhessék hazájukat. A kakaóklub keretében kakaót és kakaós csigát osztanak, ezalatt jól érzik magukat. A hasznos szabadidő eltöltésébe próbálják bevonni a szülőket és a gyerekeket. Középiskolásoknak ifjúsági csapatépítő programot is szerveztek, ennek az volt a célja, hogy megtanítsák, hogyan álljon ki magáért, hogy írjon meg egy önéletrajzot, stb. A Költészet Napján reggel a munkába igyekvőknek verset osztanak. Sok kis akciót szerveznek. Mostanában egyre nehezebb mindez, de nem adja fel, mert nem szabad.

Az alapítványról további információk a www.megyelako.hu címen találhatók. 

DSCF4467

DSCF4477

DSCF4483

DSCF4497

DSCF4516

DSCF4526

DSCF4539

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez