Izrael lekapcsolt egy Gáza felé tartó svéd hajót

Az izraeli haditengerészet feltartóztatott egy, a gázai blokád ellen tiltakozó, segélyt szállító “blokádtörő” hajót. Az akciónak nincsenek áldozatai.

Az izraeli haditengerészet hétfőre virradóra feltartóztatta a Gázai övezetbe tartó Marianne av Göteborg nevű svéd hajót, amely humanitárius segélyt szállított – írta a Háárec című izraeli újság. A hajó a Szabadság III. névre keresztelt harmadik “blokádtörő flottilla” egyik hajója.

Az izraeli lap szerint az akció nem járt emberáldozatokkal. A hajón mintegy húsz aktivista tartózkodik, többek között Tunézia volt elnöke, Monszef Marzúki, valamint egy izraeli arab parlamenti képviselő.

A Gázai övezetet sújtó blokádot Izrael azután rendelte el, hogy a Hamász iszlamista szervezet 2006-ban elfogott egy izraeli katonát és egy évvel később erővel átvette az ellenőrzést a palesztin terület felett.

Korábban a az izraeli haditengerészet számos alkalommal megakadályozta a blokád megtörését célzó erőfeszítéseket. Először öt évvel ezelőtt, 2010 májusában a török Avi Marmara nevű hajó kísérelt meg segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a blokád hatására. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta, s az akcióban tíz palesztin párti aktivista életét vesztette, huszonnyolcan pedig megsebesültek.

Egy évre rá, 2011-ben ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ezt is feltartóztatta még a nemzetközi vizeken, majd a segélyszállítmányt az asdódi kikötőből biztonsági ellenőrzés után az övezetbe továbbították. A hajó személyzetét és utasait pedig kitoloncolták az országból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez