Halálbüntetés istenkáromlásért

Kilenc embert ítéltek halálra az észak-nigériai Kanóban, mert olyat mondtak Mohamedről, az iszlám vallás legfőbb profétájáról, amit nem kellett volna.

A tárgyalást titokban és rendkívül gyorsan „zavarta le” a helyi iszlám törvényszék, amely istenkáromlás miatt ítélt halálra kilenc muszlimot, akik közül az egyik nő volt. A hatóságok azzal indokolták a tárgyalás gyors lebonyolítását és a nyilvánosság teljes kizárását, hogy így akarták meg akadályozni az esetleges erőszakos rendbontások kibontakozását.

A kilenc elítéltet egy hónapja tartóztatta le a rendőrség egy vallási rendezvényen, amit a szenegáli Ibrahim Niasse sejk emlékére rendeztek, aki a Nyugat-Afrika szerte rengeteg követővel és hívővel rendelkező Tijaniya szekta alapítója volt. A gyülekezeten a kilenc illető azt merészelte mondani, hogy „Niasse sokkal hatalmasabb, mint Mohamed”, ami hatalmas felháborodást váltott ki a helyiek körében. Nem sokkal később egy banda is megjelent, és erőszakkal véget vetett a rendezvénynek.

Nigéria északi része túlnyomó részt iszlám vallású, ahol a saria törvénykezés van érvényben, amely halálbüntetéssel sújtja az istenkáromlást. Az elmúlt években egyébként már több embert is halálra ítéltek hasonló indokok miatt, de kivégzésekre végül egyszer sem került sor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez