Háromkarú lány miatt hívták vissza a tankönyveket

Japánban bizony van következménye annak, ha valaki hibázik. Hibák pedig sajnos előfordulnak, ilyenkor azonban a szégyenérzet elég magas, és akár egyénről, akár cégről van szó, nem marad el a korrigálás és a bocsánatkérés. Ez történt egy látszólag ártalmatlan képi hiba után is.

Egy japán könyvkiadó visszahívott 10 ezer általános iskolai tankönyvet, miután egy sasszemű diák észrevette, hogy az egyik illusztráción egy lánynak három karja van. A Sanseido kiadó honlapján nagyon gyorsan közzétett egy bocsánatkérő nyilatkozatot, amiért a kérdéses képen egy lila pulóvert viselő lányka két kézzel egy koszorút tart, miközben harmadik karja nyugodtan pihen az asztalon.

A könyvet, melyben japán nyelvű szövegek vannak, első osztályosoknak adták ki az idei tanév kezdetekor, áprilisban, és a hiba kezdetben észrevétlen maradt. A kiadó azt mondja: a tervező elfelejtette törölni a lány egyik karját, és a kiadó sem szúrta ki a hibát. Az oktatási minisztérium, mely rendkívül híres alaposságáról, szintén nem vette észre azt.

Japánban nagyon fontos az alaposság, a tökéletességre való törekedés. Az oktatásban különösen nagy felelőssége van az államnak, az oktatás minősége és színvonala nem eshet egy bizonyos szint alá. Az oktatási minisztériumnak, az iskolák vezetőinek, a tanároknak egyaránt kötelességük, hogy a diák mindig, minden esetben tökéletesen hiteles információhoz jusson. Hibának helye nincs: az a gyengeség jele. Hibázni márpedig emberi dolog, de persze következménye van. Ez esetben az, hogy szégyenszemre minden egyes tankönyvet újra kell gyártani, egyetlen kép miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez