Titkos átjáró a kínai-orosz határon

Csempészek és titkosügynökök használhatták azt a földalatti csatornát, amelynek felfedezéséről nemrég számolt be egy kínai hírügynökség.

A kínai Dongning erődmúzeum egyik munkatársa még évekkel ezelőtt járt Észak-Koreában, ahol megütötte fülét a pletyka egy bizonyos kínai-orosz titkos átjáróról. Meg is találták az alagutat Vlagyivosztoktól 153 kilométerre – jelentette a kínai Hszinhua hírügynökség.

Szeszcsempészek alakíthatták ki a csatornát még a 19. század második felében – feltételezi Szergej Kornyilov helytörténész az Interfax hírügynökség kérdésére. Akkoriban ugyanis akár tízszer drágábban is értékesíthették a kínai alkoholt Oroszországban, mint a határ másik oldalán. Az ilyen csempészátjárók általában 50-100 méter hosszúak voltak és a nyílásaikat bokrokkal álcázták.

Abban egyetértenek a kínai és az orosz kutatók, hogy később a két ország titkosszolgálatai is használhatták az alagutat. A kínaiak szerint ez akár a japán hódítás idején, az 1940-es években is lehetséges volt, sőt akár együtt is működhettek a felek a közös ellenséggel szemben.

Cáfolja azonban ezt Kornyilov. Mivel a kommunista Kína megerősítette határait az 1930-as években, az ő oldalán már valószínűleg le volt zárva az átjáró a II. világháború idején. Nem világos, vajon tudtak-e róla a szovjet határőrök. Mindenesetre aligha hagytak volna szabadon egy ilyen kiskaput. Remélhetőleg a kérdésekre hamarosan választ adnak majd a helyszíni kutatások.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez