Mi a közös Putyinban és Sztálinban?

Megjelent a háromkötetesre tervezett új Sztálin életrajz első része. Az író, a Princeton történésze hasonlóságokat lát a szovjet diktátor és Vlagyimir Putyin vezetői stílusában.

Stephen Kotkin a múlt héten tartott előadást az Open Society Foundations New York-i székházában, ahol legújabb könyvével (Stalin: Volume 1: Paradoxes of Power, 1878-1928) és a mostani elnökkel kapcsolatban kijelentette: “Mi nem egy Sztálin-szerű figuráról beszélünk, de hátborzongató visszhangja van a történelemnek.”

Kotkin négy tényezőt nevezett meg, amely lehetővé tette Sztálin kegyetlen diktatúrájának kialakulását: a személyisége, a geopolitika, az intézményrendszer és az ideológia. Szerinte ebből az utolsó kettő van meg ma. Oroszországnak a történelemben betöltött különleges szerepe, hogy vezető legyen a világban, bonyolítja integrációját a többi állam közé. Az oroszok erős országért folytatott állandó küzdelme pedig személyi kultuszt épít. Egyediségüket az Amerika-ellenességgel és szociális konzervativizmussal alapozzák meg.

Az Eurasianet.org beszámolója szerint arról is beszélt az író, hogy maga Sztálin egyre trendibb a mai Oroszországban. Emiatt kutatásai során arra is szeretne választ kapni, hogyan deszovjetizálódik manapság a kommunista múlt. Ma már nem a kommunista ideológiáról van szó, hanem arról az egészen más történetről, amely nukleáris szuperhatalommá alakította át a paraszti államot.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez