Amikor a brit himnusz az oroszoké is volt

Sokan furcsállták, amikor a rendszerváltás után átírták a szovjet himnuszt. De azt már jóval kevesebben tudják, hogy az első orosz nemzeti óda valójában a brit Isten óvd a Királyt egy változata.

Szóljon a győzelem vihara! (Grom pobedi, razdavajszja!) – egyes történészek szerint ez volt Oroszország első himnusza 1791-től. Ez azonban nem volt hivatalos, így ezt a legtöbben vitatják.

Először I. Sándor cárnak jutott eszébe 1816-ban, hogy a Napóleont legyőző országnak mégiscsak kellene egy himnusz. A háborúból hazatérő katonáktól kulturális darabokat is vártak, beleértve dallamokat. Így érkezett meg a brit Isten óvd a Királyt! és a IV. Henrik induló Oroszországba.

A kettő közül végül a brit himnuszból lett az oroszok elsője, miután 1816-ban I. Sándor tiszteletére eljátszották Varsóban. Orosz szöveget Vaszilij Zsukovszkij költő írt rá, de később Alekszandr Puskin is tett hozzá két versszakot. A végleges változatot 1818-ban fogadták el. A dallamot úgy módosították, hogy ortodox templomi kórusra is alkalmas legyen. Oroszország mellett még húsz másik állam, beleértve Svédországot és Poroszországot is adoptálta a brit szerzeményt.

Ezt a művet 1833-ig használták, amíg I. Miklós cár meg nem hirdette az ortodoxián, a hatalmon és az orosz nacionalizmuson alapuló nemzeti doktrínát. Ekkor kapta egy saját himnusz megírására a megbízást a 3. ügyosztály egyik tisztje, Alekszandr Lvov. A szövegét Vaszilij Zsukovszkij szerezte. Az Isten óvd a Cárt! című új himnuszt 1833. november 23-án mutatták be.

Kép: Georges Becker: III. Sándor és Maria Fjodorovna megkoronázása (Wikipedia)

(Visited 16 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez