116 éve a vízen az Auróra cirkáló

Pontosan ma 116 évvel ezelőtt engedték a vízre az Auróra cirkálót az utolsó orosz cár, II. Miklós jelenlétében. Bár a Téli Palota 1917-es ostroma tette világhírűvé, nem ez volt az egyetlen nagy pillanat a hajó életében.

Valójában idén már 120 éves az Auróra cirkáló. Építése ugyanis 1896 júniusában kezdődött, de ezután még bő hét évet kellett várnia az első igazi bevetésre. Miután 1900. május 24-én vízre rakták, csak 1903-ban kezdték meg a tesztelését.

A munkát az akkori orosz állami hajógyár túlterheltsége lassította. Mivel kevés építőnek rövid idő alatt kellett elkészítenie a hajót, nem lett tökéletes a végeredmény. Nemcsak a motorral és a kazánnal voltak problémák, de az eredetileg tervezett végsebesség elérésére sem volt képes a cirkáló.

auróra2

A nehézségek ellenére 1903. június 16-án hivatalosan is besorozták az Aurórát az orosz flottába. Majd még ugyanazon év szeptember 23-án elindult első bevetésére a Távol-Keleten vívott orosz-japán háborúba.

Ezután 45 éven át teljesített szolgálatot, ami majdnem kétszer hosszabb az átlagos 25 évnél. 1948-as végleges kikötéséig mindkét világháborúban részt vett, de mégsem ezek a csaták tették híressé. Az 1917-es forradalom szimbólumává vált, amiért november 7-én róla kezdték ágyúzni a Téli Palotát.

S7301677

Több mint félévszázados nyugdíja alatt múzeumként működött a szentpétervári Petrográdszkaja rakparton. Bár az 1980-as években felújították és szinte teljesen átalakították a belsejét, mégis újabb rekonstrukciójáról határozott Szergej Sojgu hadügyminiszter 2013 januárjában.

Az Auróra cirkálót 11 kísérő hajó húzta ki a Kronstadti hajógyárba a mintegy három millió dolláros projekt keretében 2014. szeptember 21-én. Az akkori tervek szerint a felújított és rádiótechnikai eszközökkel is felszerelt hajó idén július közepén térhet vissza Szentpétervárra. Nem zárható ki, hogy ezután újra szolgálatba áll az orosz flottánál.

Képek: Wikimedia. Commons, TCs

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez