Szlovákok is harcolnak a szakadárok oldalán

A szlovák igazságügy-minisztérium új jogszabályt javasol, hogy büntethetők legyenek a kelet-ukrajnai szakadárokhoz csatlakozó szlovák állampolgárok. Számuk a szlovák titkosszolgálat jelentése szerint megközelíti a százat.

A pozsonyi igazságügy-minisztérium pénteken konzultációra bocsátotta a büntető törvénykönyv tervezett módosítását. Ez bevezetne egy új bűnügyi kategóriát: „szervezett fegyveres csoportban való harci tevékenység kifejtése idegen állam területén”. Az új jogszabály elsősorban a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcoló szlovák állampolgárokat érintené, akik Szlovákiába való visszatérésük esetén az új szabályozás értelmében kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak majd- írja a bumm.sk portál.

A minisztérium javaslata szerint a nemzetközi joggal ellentétes tevékenységet kifejtő fegyveres csoportok passzív támogatását is büntethetni kellene, ez utóbbiba beletartozna az anyagi támogatás, de a az adott csoport propagálása is. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis nem egyértelmű, hogy a szakadárok oldalán harcoló szlovák állampolgárok tevékenysége ténylegesen büntethető-e.

A javaslat definiálja az „idegen harcos” globális jelenségét is. Eszerint az „idegen harcos” olyan egyén, aki avégett hagyja el az országot, ahonnan származik, vagy ahol él, hogy egy illegális fegyveres csoporthoz csatlakozzon egy idegen állam területén, ezáltal beavatkozva az ott folyó fegyveres konfliktusba. Az ilyen egyén valamely ideológia vagy vallás közvetlen hatása alatt cselekszik. Tevékenységével fokozza az adott fegyveres konfliktus intenzitását, de komoly biztonsági fenyegetést jelent arra az országra nézve is, ahonnan származik.

A szlovák titkosszolgálat (SIS) tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint, melyet pénteken Anton Martvoň, a kormánzó Smer párt képviselője ismertetett, jelenleg mintegy száz szlovák állampolgár harcol Kelet-Ukrajnában a szakadárok oldalán – számolt be róla az ujszo.com. Közülük a legismertebb a több videófelvételen is felbukkanó Richard Branický.

A jelentés szerint Szlovákiából megközelítőleg tízen csatlakozhattak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez is, többségük azonban már valószínüleg nem él. Az SIS szerint ugyanakkor Szlovákiára nézve veszélyt jelentenek azok az iszlamista harcosok is, akik Ausztriába térnek vissza.

Írta: j.protic

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez