Megrohamozták az ukrán parlament épületét, halott is van

Nagy robbanás volt a kijevi parlamentnél egy radikális tüntetésen ma. A sérültek száma az utolsó hírek szerint száz felett van. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint több fiatal rendőr meghalhatott. Arszen Avakov külügyminiszter később egy halottról beszélt.

Radikális jobboldali tüntetők megrohamozták az ukrán parlament épületét hétfőn, azután, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta az ukrán alkotmány decentralizációs módosítását, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.

Az eddigi információk szerint a tüntetők robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba – az Interfax helyszíni tudósítója szerint ez egy harci gránát volt.

Rendőrök szenvedtek láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát. A TASZSZ orosz hírügynökség eleinte 30 sebesültről tudósított, de a számok folyamatosan emelkednek, és az utolsó jelentések szerint már 100 feletti csak a sérült rendőrök száma. A mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrkocsik is bekapcsolódtak.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a 112.ua hírtelevíziónak azt mondta: úgy értesült, hogy meghalt az ukrán parlament előtti rendet biztosító több fiatal rendőr. A hatóságok első dolga most az, hogy megállapítsák, kik a felelősök a történtekért – tette hozzá.

Nem sokkal később az ukrán belügyminiszter megerősítette, hogy a tüntetőkkel összecsapó nemzeti gárda (az ukrán belügyminisztérium rendőri egysége) egyik tagja belehalt egy repesz okozta sebbe.

Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlaja alatt előzőleg botokkal, füstbombákkal és könnygázspay-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be. A parlament épületének környékét könnygáz árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.

A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális pártja, valamint a Jobboldali Szektor szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez