Ferenc pápa nyitott frontjai Latin-Amerikában

Ugyanakkor Rómában tudják: ha valahol van esély a katolicizmus túlélésére és további erősödésére, az a többségében katolikus Latin Amerika. A kontinens lakóinak lelkesedése és reményteli várakozás ugyanakkor nem csak magának a katolikus vallásnak szól, hanem azoknak a témáknak, amelyeket napirendre tűzött: a szegénység és az egyház ,,betegségei”. Utóbbiak között van néhány akaratlanul megnyitott front, így az abortusz, a házasság intézménye és a szexuális visszaélések az egyházon belül. Ezek a témák azok, amelyekben a pápa érkezésére lelkesen váró milliók válaszokat várnak.

Jorge Bergoglio, vagyis Ferenc pápa hivatali két éve alatt olyan címeket szerzett, – a szegények pápja, a reform pápa – amelyeket kevesen elődei közül, és úgy felrázta a konzervatív egyházi vezetőket, amelyre emlékezett óta nem volt példa. Éppen ezért vatikáni elemzők szinte naponta igyekeznek értelmezni ezt az újfajta vezetést: vannak, akik szerint ez alapos reform, vannak, akik szerint viszont ez a pápa sem rengeti meg alapjaiban a katolikus egyház intézményét.

,,Ez egy nyílt gondolkodású pápa, aki határozott elképzelésekkel rendelkezik arról, hogyan kellene kinéznie az egyháznak és ezt igyekszik is megvalósítani és abban látja az egyház szerepét, hogy megértse és irányítsa a modern vlágban történtek értelmezését” – mondja Edgar Leite, a brazil filozófiai akadémia professzora. Ugyanakkor szerinte nem változtatott eddig alapvetően az egyházi doktrínákon.

Mások szerint Latin Amerika az a térség, amely világosan tükrözi a modern élet és a konzervatív egyház közötti szakadékot, és ezért is különösen fontos, ami a pápai látogatásokon történik Latin Amerikában. A pápának például sikerült elérnie, hogy a Vatikán visszaszerzett némi szerepet a politikai élet alakításában azzal, hogy melegen támogatta az Egyeslt Államok és Kuba közötti enyhülést. S ezt a szerepet erősíti minden olyan mondata is, amellyel a szegénység felszámolására buzdít – utóbbi komoly visszahangra lel Latin Amerikában, ahol a felgyorsult fejlődéstől a többség éppen a szegénység felszámolását várja, és amely a világ más részein nem sikerült. Ma ugyanis több a szegény világszerte, mint húsz évvel ezelőtt volt, de ez nem igaz a Latin-Amerika-i kontinensre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez