Kismamák figyelem! Megbukott a méhlepény mítosz

Egyre nagyobb trend világszerte, hogy a kismamamák szülés után főzve, nyersen, vagy megsütve esznek egy nagydarabot a méhlepényükből, hogy elkerüljék a szülős utáni fájdalmakat, a depressziót és nem utolsós sorban a serkentsék az anyatej-termelést. Kutatók azonban jelezték, hogy nem találták semmilyen tudományos bizonyítékot arra, hogy méhlepény elfogyasztásának bármilyen jótékony hatása is lenne a kismamamák szervezetére.

A Northwestern Egyetem kutatói 10 korábban készült átfogó tanulmányt vizsgáltak meg, hogy bizonyítékot találjanak a méhlepény elfogyasztásának jótékony-hatásairól. A kutatók szintén egy tanulmány formájában számoltak be eredményeikről, amit június 4-én Women’s Mental Health publikálta. Crystal Clark egyetemi tanár és a tanulmány egyik társszerzője elmondta, hogy nem találták olyan korábban készült modern átfogó kutatást, amely kifejezetten a méhlepény elfogyasztásának előnyeit vagy éppen veszélyeit vizsgálta volna az embereknél. Egereken azonban már végeztek ilyet, de az eredmények emberi szempontból nem mérvadóak – mondta Clark.

A méhlepény vagy más néven placenta elfogyasztása Kínában például évszázados hagyománynak számít. 2200 éve Kína első császára, Csin Si-Huang-ti gyakran büszkélkedett azzal, hogy kirobbanó formája, egészsége és ereje a méhlepény diétának köszönheti. A Ming-dinasztia idejéből pedig rengeteg olyan feljegyzés és orvosi szöveget találtak a kutatók, amelyekben a méhlepény jótékony-hatásaival foglalkozott. Ezek szerint a méhlepény egy rendkívül tápláló szerv, amelynek elfagyasztása meghosszabbítja az életet és a fiatalságot. Kínában egyébként mai napig hatalmas a méhlepény iránti kereslet, annak ellenére, hogy 2005 óta törvény tiltja annak porrá örült formájának az árusítását. Titokban természetesen bárhol be lehet ezeket szerezni Kínában. A kórházakban pedig burjánzik a szervkereskedelem. Alul fizetett nővérek például rendszeresen árulták ezt a szervezet a piacon, hogy kiegészítsék jövedelmüket.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez