Magyar és ázsiai művészek a nepáli földrengés károsultjaiért – Kiállítás Budapesten

A civil szférában nagyon aktív Bézi Péter által vezetett Fiatal művészek galériájában (Hélia Hotel) a nepáli földrengés károsultjainak megsegítésére rendeztek kiállítást. A magyar kortárs festők művei mellett Nepálban készült fotók, illetve indonéz és nepáli festők alkotásai is láthatók és megvásárolhatok a tárlaton. A képek eladásából származó bevélt a Karma Kagyupa Egyházon keresztül juttatják el a rászorultaknak. A kiállítás augusztus 10-ig látogatható. A történetéről, a földrengésről és a tárlat céljáról Bézi Péter beszél.

2005 januárjában a Hotel Héliában az Indonéz Kulturális Egyesület rendezett az indonéz földrengéskárosultak megsegítésére képkiállítást. Ebből az eseményből született meg a Fiatal Művészek Galériája a Héliában. 2015. április 25-én Nepált is elérte egy földrengés. Sokan megkerestek telefonon, levélben, facebook-kon, festők, akik tenni szerettek volna a nepáli emberekért .

Több levelet kaptam Észak-Indiából és Nepálból, hogy próbáljunk anyagi segítséget nyújtani. Az, hogy kiállítással segítünk, az után lett tény, hogy egyeztettünk a Máltai Lovagrenddel (KMFAP) és a Római Renddel, illetve meghallgattuk Szabó Bence beszámolóját: ő maga is megélte a földrengést.

Nepál földrajzilag nagyon szegmentált, sok völgy és magas hegyek találhatók ott. Az utakon vidéken természetes, hogy a folyókon nem hidak vannak, hanem gázlókon kel át az ember, persze, ha nincs monszun. Vidéken az áramellátás nem a hálózaton keresztül történik, hanem több falunak van egy közös generátora.

Kiépített vízhálózat sincs, kutakat használnak. A beton- és kőépületek többsége fennmaradt a földrengés után, de a klasszikus építésű vályogkunyhók szinte egytől egyig összedőltek. A hadsereg nem tudta megfelelően kezelni a károkat, és a segélyszervezetek közül is többen visszafordultak pár napos ott-tartózkodás után.

Ezzel a kiállítással, képvásárlással kicsit segíthetünk. Ha pedig nincs lehetőségünk vásárlásra, akkor kifejezhetjük szolidaritásunkat a kiállítás megtekintésével. Tar községben működik a nepáli gyökerekkel rendelkező Karma Kagyüpa Közösség. Ez  vállalta föl azt a szerepet, hogy a képeladásokból befolyt összegeket eljuttassa a rászorultaknak. A pénz a Karmapához kerül, aki a helyszínt nagyon jól ismeri, hiszen vallási vezetőként tevékenykedik.

DSCF1094 DSCF1096 DSCF1097 DSCF1111 DSCF1116 DSCF1122 DSCF1126 DSCF1129 DSCF1130

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez